Vopseaua clasică, albă sau în tonuri pastelate, rămâne preferata românilor, atunci când vine vorba despre decorarea pereților din locuințele lor. Există însă și alte tendințe care au apărut în ultima perioadă.
Chiar dacă albul rămâne preferat de cei mai mulți români, alături de vopselele cu tonuri pale, pastelate, vopseaua decorativă și tapetul par să câștige, la rândul lor, teren în ultimul timp, potrivit reprezentanților Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcții și grădinărit.
„Vopseua decorativă este una inspirațională ce prezintă efecte care se pot obține pe perete în două până la trei etape de lucru. Baza o constituie tencuielile cu efect și culorile metalice, completate de instrumentele adecvate. Structurile și aspectele excepționale care imită lemnul, materialele textile și piatra oferă caracter locuinței”, spune Mugurel-Horia Rusu, directorul general Hornbach România.
Pe lângă aspectele estetice, la alegerea vopselei trebuie avute, însă, în vedere și alte criterii, precum gradul de rezistență al acesteia la spălare, locul unde se va aplica și proprietățile de care dispune (antimucegai, antibacteriană, cu putere mare de acoperire, rezistență la umezeală).
Românii sunt tot mai atrași și de tapet și îl folosesc, în special, în living și în camera copiilor. Cele mai cumpărate modele sunt cele în stil floral, victorian, botanic, dar și cele cu inserții strălucitoare sau cu efecte 3D.
„În funcție de zona ce va fi decorată, trebuie ales un anumit tip de tapet. Astfel, cel din fibră de sticlă este pretabil pentru orice încăpere, deoarece este foarte rezistent și are funcția de armare a peretului și oprirea unor eventuale microfisuri. Pe de altă parte, tapetul de hârtie are o rezistență mare la lumină, permite circularea aerului și reglează umiditatea, fiind potrivit mai ales pentru living și camera copiilor. În același timp, tapetul Vlies este foarte rezistent la spălare, zgârieturi și impact, în timp e fototapetul are rolul de a aduce scene realiste direct în locuință”, explică Rusu.
Românii au început să se inspire, de asemenea, tot mai mult din proiecte și recomandări internaționale, fapt care îi determină să aleagă mai des pentru decorarea pereților interiori inclusiv placările cu lemn sau plută, piatră naturală, plăci de ardezie sau mozaic.
Citește și: „Location, location, location”, dar nu-l subestima pe Max. Dacă el nu e fericit, ea nu cumpără casa