Reprezentanții producătorului de cărămizi spun că în 2014 piața de zidărie a crescut cu 3%-5%, datorită de o evoluție relativ stabilă a segmentului de case uni-familiale și o creștere accelerată a segmentului de locuințe multi-familiale.
Deși anul încă în curs s-a caracterizat, pentru construcții, prin condiții atipice, precum vremea capricioasă inclusiv în lunile de vârf, iunie-august și perioada pre-electorală, estimările companiei Wienerberger privitoare la evoluția pieței de zidărie sunt optimiste. Astfel, segmentul va înregistra până la sfârșitul anului 2014 o creștere estimată între 3% și 5% față de anul anterior susținută de o evoluție relativ stabilă a segmentului de case uni-familiale și o creștere accelerată a segmentului de locuințe multi-familiale.
De altfel, tendința reiese și din datele Intitutului Național de Statistică (INS), care arată, pentru primele trei trimestre din 2014 comprativ cu perioada similară a anului trecut, o creștere de 7% a numărului de locuințe finalizate.
Potrivit reprezentanților companiei, clienții au devenit mai conștienți de importanța construirii cu materiale de construcții de calitate. Tendința, care se observă a se manifesta din ce în ce mai vizibil, este de a privi construcția ca pe o investiție. În procesul de construcție a unei case, 50% din volum este reprezentat de cărămizi și planșl ceramic, însă din punct de vedere al costurilor, acestea reprezintă numai aproximativ 5% din valoare.
„Piața de zidărie din România a înregistrat o evoluţie favorabilă în 2014, în linie cu aşteptările noastre.Anul curent ar putea reprezenta punctul de cotitură în evoluția pieței de zidărie din ultimii cinci ani și ar putea marca trecerea către o perioadă de creștere organică a pieței, ca rezultat al nevoii reale a românilor de a beneficia de locuințe noi, adaptate timpurilor moderne. Nevoia de locuinţe accesibile, precum şi îmbunătățirea încrederii clienţilor pentru a investi în construirea de case noi, vor putea susține în continuare dezvoltarea pieţei materialelor de zidărie”, afirmă Corneliu Fecioru (foto stânga), Membru în Consiliul de Administrație, Vânzări și Marketing Wienerberger.
În același timp, reprezentanții Wienerberger spun că una dintre soluțiile care ar putea satisface nevoia de locuire în condiții decente ar fi demararea, în parteneriat public-privat, a unui program național privind construirea de locuințe eficiente energetic, accesibile, destinate închirierii, precum și evaluarea impactului economic al unui astfel de program asupra economiei României. Programul ar putea avea ca scop dezvoltarea unei piețe de închiriere, private și sociale, în vederea satisfacerii nevoii populației pentru locuințe de calitate și accesibile adresate tinerilor și persoanelor cu venituri mici-medii.
Wienerberger dezvoltă de altfel un proiect de locuință, denumit Casa e4, cu un consum energetic extrem de redus. Primii beneficiari și investitori în acest model de casă în România, o familie cu doi copii, au început lucrările de construcție în iunie 2014, în Corbeanca, județul Ilfov. Familia cu doi copii se va bucura de avantajele unei construcții eficiente energetic. Condițiile de confort vor putea fi demonstrate prin datele de consum energetic ale casei, monitorizate timp de 24 de luni de la mutarea familiei în casă nouă.