Dacă sunteți broker imobiliar, v-ați lovit cu siguranță de problema neclarităților în privința istoricului plății întreținerii sau a altor probleme ce țin de administrația apartamentelor pentru care vor să intermedieze o închiriere sau o vânzare-cumpărare.
Restanțele la întreținere, mai ales când nu pot fi dovedite cu acte, pot reprezenta un factor semnificativ de risc pentru succesul unei tranzacții. Lucrurile ar fi mult mai simple dacă gestiunea ar fi digitală.
Conform unui calcul întocmit de către Asociaţia pentru Inovație pe baza datelor obținute la Recensământul Populației și al Locuințelor din 2011, reiese că în România, în totalul de 5.100.000 de clădiri de locuințe există aproximativ între 3.400.000 și 3.900.000 de apartamente. Dintre acestea, aproximativ trei milioane (circa 90%) sunt încă administrate ”pe hârtie”.
“În situația în care în România sume considerabile de bani tranzitează asociațiile de proprietari gestionate manual, cu pixul și hârtia sau folosind sisteme electronice rudimentare, am considerat necesar și oportun să contribuim la schimbare. Asociatia pentru Inovație își propune să simplifice lucrurile și să îndrume administratorii către o modalitate modernă de a calcula și înregistra datele și plățile locatarilor. În cadrul cursurilor inițiate de asociație, aceștia vor învăța tehnici specifice care îi vor ajuta să reducă semnificativ timpul de lucru și să întrețină ușor relații bune și transparente cu președinții si locatarii.”, declară Sever Sava, Responsabil de Proiect în cadrul Asociației pentru Inovație (foto).
“Asociația pentru Inovație” lansează o primă serie de cursuri de pregătire și certificare pentru administratorii de imobile care pune accentul pe digitalizarea muncii acestora. Cursurile se vor ține în Vienna Room, din cadrul Impact Hub București, de către o echipă de specialiști în administrarea imobilelor.
Cursurile vor avea două părti: una teoretică și una practică. Partea teoretică va consta în 40 de ore de pregătire, în care formatorii le vor preda participanților cursuri de legislație. În plus, cei care se vor înscrie la curs vor învăța cum să introducă și să întocmească operații și fișe contabile, atât la nivel conceptual, cât și concret, direct într-un software de gestiune online. Cea de-a doua parte a cursului presupune o pregătire practică ce va fi efectuată în asociațiile de locatari care folosesc deja un software online de gestiune, contribuind astfel la digitalizarea administratorilor încă din perioada de formare.
La finalul cursului, participanții vor primi o certificare din partea Autorității Naționale pentru Clasificări (ANC), obligatorie în procedura de obținere a atestatului de administrator imobile.
Înscrierile se vor desfășura în perioada 17 iulie – 15 august online pe website-ul http://pentru-inovatie.ro/proiecte/curs-de-administratori-imobile, iar prima serie de cursuri va începe pe 18 august și va avea loc de luni până vineri, între orele 18:00 și 20:00.
Asociația pentru Inovație a fost înființată în 2006 și este o organizație non-guvernamentală care are drept scop promovarea, studierea și îmbunătățirea noilor tehnologii.
Aviziero este programul online de gestiune a asociațiilor de proprietari, care simplifică munca administratorilor și le arată lunar proprietarilor cum s-a calculat întreținerea. Aviziero a fost lansat în 2010 și este gratuit pentru folosirea de către administratorii de imobil. În ianuarie 2013, în parteneriat cu VISA, BCR și PayU, Aviziero a introdus o nouă premieră la nivel național: posibilitatea de plată a întreținerii cu cardul. În momentul de față, cu Aviziero se administrează 10.000 apartamente la nivel național.