Aproape 14% dintre români au dificultăți cu asigurarea încălzirii locuințelor. Care sunt cele mai eficiente modalități de a obține confortul dorit în lunile de iarnă

Aproape 14% din populația României are dificultăți în a-și asigura încălzirea locuinței pentru a avea parte de confort în propriile case în perioada lunilor de iarnă. 

Încălzirea în România

România se află pe locul 7 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) atunci când vine vorba despre procentul din totalul populației care nu are posibilitatea de a-și încălzi suficient locuința, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, biroul de statistică al UE, aferente anului 2016. Se observă astfel o ușoară creștere a numărului celor care se confruntă cu această problemă față de anul 2015.

Date încălzire

Dintre statele membre ale UE, cea mai gravă situație la acest capitol poate fi întâlnită în cazul vecinilor bulgari unde aproape 40% din populația țării are dificultăți în a-și încălzi casele. Bulgarii sunt urmați în clasament de lituanieni, greci, ciprioți, portughezi și italieni.

La polul opus se află Luxemburg și Finlanda, state unde mai puțin de 2% din populație se confruntă cu această problemă.

Care sunt cele mai moderne și eficiente metode de încălzire a locuințelor

Printre cele mai moderne și eficiente metode de încălzire a locuințelor se numără încălzirea cu panouri radiante, pompele de căldură și sistemele de încălzire prin pardoseală.

Utilizarea panourilor radiante poate reduce, spre exemplu, cheltuielile de încălzire chiar și cu 50%, în funcție de tipul de izolație al clădirii. În plus, nu ai nevoie de aprobări speciale pentru a le monta, instalarea este rapidă și nu fac zgomot.

Pompele de căldură pot fi și ele foarte eficiente. Acestea îi pot ajuta pe proprietari să primească facturi chiar și de 5 ori mai mici față de cele pentru o centrală termică electrică, potrivit Adevărul.

Un element tot mai întâlnit în cazul apartamentelor noi este cel al încălzirii prin pardoseală. Și aceasta este o metodă eficientă de încălzire a locuințelor, temperatura pardoselii fiind uniformă și ajungând rapid la un nivel confortabil.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])