Casele ”deștepte”, următorul nivel în imobiliare?

În Statele Unite ale Americii, conceptul ”smart house” câștigă tot mai mult teren în raport cu locuințele ”tradiționale”. Care este situația în România?

http://www.dreamstime.com/stock-photography-girl-holding-hands-wind-turbine-house-isolated-white-image30414582Elemente precum controlul temperaturii și al nivelului de iluminare din locuință prin intermediul unei tablete sau al unui smartphone se numără printre caracteristicile conceptului ”smart house”, potrivit publicației gadgetrends.ro. Japonia este una dintre țările avansate în acest domeniu, circa 90% din locuințe fiind dotate cu astfel de sisteme.

În Statele Unite ale Americii, casele ”deștepte” nu doar că aduc beneficii financiare proprietarilor, prin economiile generate la facturile de utilități, confort și siguranță sporite, dar și prin plusul pe care astfel de locuințe îl aduc atunci când vine vorba de vânzare.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară ERA Real estate împreună cu HGTV, consumatorii americani cred, în proporție de 46%, că este important ca locuința e care o au sau cea pe care urmează să o cumpere să fie echipată cu tehnologie ”smart”. Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că instalarea de astfel de tehnologie crește atractivitatea locuinței pentru potențialii cumpărători.

”O tendință încă în creștere, îmbunătățirile aduse unei locuințe de tehnologia smart au potențialul de a crește economiile, siguranța și valoarea de vânzare”, explică Charlie Young, președinte și CEO al ERA Real Estate. ”După cum am observat din acest sondaj și din nteracțiunile cu vânzători și cumpărători de locuințe, o casă «smart» este bine poziționată pentru viitor și se aliniază cu încrederea în creștere în tehnologia mobilă.”

În România, acest concept este implemenentat în mai puțin de 5% din locuințele noi și aproape de loc în cele vechi, potrivit gadgetrends.ro. Una dintre companiile care au implementat acest concept în România este grupul lituanian Hanner, care dezvoltă în București ansamblul rezidențial The Park. Astfel, apartamentele din ansamblu sunt dotate cu centrale termice individuale în condensare și includ, la cerere, un sistem de control al temperaturii la interior prin intermediul unei aplicații numită Smart House. Cu ajutorul aplicației utilizatorii pot controla centrala de la distanță, prin intermediul unui smartphone.

Aplicația Smart House poate fi instalată atât în sistemul de operare Android, cât și IOS, și le va permite locatarilor interesați de conceptul de smart house să controleze temperatura și consumul energetic de la orice distanță.