Casele inteligente, la început de drum

În România, conceptul de locuință inteligentă este încă într-o fază incipientă de implementare. Cum stau lucrurile în piețele rezidențiale dezvoltate? 

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-smart-home-device-home-control-house-illustration-app-icons-image38586989Casele inteligente sunt considerate a fi locuințele unui viitor nu așa de îndepărtat, ba chiar deja ale prezentului. Dispozitive și echipamente controlate prin smartphone sau tabletă, pe care acum douăzeci de ani ni le puteam doar imagina, sunt astăzi realitate. Cum stau însă lucrurile din perspectiva consumatorilor? Cât de interesați sunt proprietarii români de locuințe de creșterea  ”inteligenței” caselor lor? În lipsa unor statistici oficiale legate de investițiile pe care românii le fac în această direcție, ne bazăm pe informațiile provenite de la comercianții de astfel de produse.

Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit,” tot mai mulţi români aleg montarea în locuinţe a sistemelor inteligente de control al instalaţiilor, dorind să fie mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în locuinţa lor şi chiar să opereze anumite modificări prin intermediul smartphone-urilor sau al altor gadgeturi”.

Astfel, pericolul unor accidente și dorința de a-şi proteja bunurile îi determină pe români să caute soluţii alternative pentru a-şi ține în siguranță locuința chiar şi de la birou sau din vacanţă. Faptul că tehnologiile care fac locuințele mai ”deștepte” încep să fie căutate reiese și din strategia de marketng și vânzări a retailer-ului menționat. ”În luna martie, clienţii Hornbach vor avea posibilitatea să cunoască mai bine gama de instalaţii electrice şi să se consulte cu specialiştii Hornbach referitor la posibilităţile de instalare a acestora”, spun reprezentanții companiei.

„Noile sisteme de control a circuitelor electrice sunt unele dintre cele mai cerute de către clienţi în ultima perioadă. Acestea pot fi conectate la orice smartphone şi permit întreruperea/pornirea curentului electric din casă prin intermediul unei aplicaţii speciale, reducând astfel riscul producerii unor accidente. Preţul pentru un astfel de produs porneşte de la 349 lei, iar numărul celor care optează pentru aceste game este în creştere constantă”, declară Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach România.

O casă inteligentă înseamnă însă cu mult mai mult decât controlul circuitelor electrice. Poate mai importantă, mai ales din perspectiva facturilor piperate din timpul sezonului rece, este ajustarea consumului de gaz pentru centralele termice. Există câteva companii care comercializează în România astfel de produse, semn că există interes. Cât de mare este acesta rămâne însă o necunoscută.

În piețele dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, conceptul de casă inteligentă însemană mai mult decât eficientizarea energetică a locuinței. Paturile inteligente (informează părinții atunci când copilul se trezește, aprind automat lumina), roboții care monitorizează bebelușii sau cei care curăță grătarul sunt doar câteva dintre noutățile prezentate la Consumer Electronics Show (CES) în luna ianuarie a acestui an.

 Aflați mai multe detalii despre casele inteligente din materialul video de mai jos, realizat de Coldwell Banker Real Estate LLC la CES 2015.