Câte locuințe vor fi dotate cu contoare inteligente?

Enel anunță începerea instalării primelor 30.000 de contoare inteligențe, dintr-un total de 2,7 milioane de astfel de echipamente.

Dotările unei case includ, pe lângă aspecte precum izolația termică, parchet sau ferestre termoizolante, echipamente cărora li se acordă, poate, mai puțină atenție, dar care pot transforma locuirea dintr-o experiență dificilă într-una plăcută. Unul dintre aceste echipamente este contorul inteligent pentru utilități. De ce ar fi interesat un agent imobiliar de existența unui astfel de contor într-o locuință aflată în portofoliul său?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPe termen scurt, „prin sistemul de contorizare inteligentă se pot realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la amplasament”, potrivit reprezentanților Enel. Cu alte cuvinte, proprietarul sau chiriașul unei locuințe dotate cu un contor inteligent nu trebuie să-și mai facă griji că nu este acasă în momentul „citirii”. În plus, facturarea va fi făcută va fi facuta pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunța la estimări de consum, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

Mai mult, un astfel de contor dă posibilitatea proprietarului sau chiriașului să acceseze informații detaliate și actualizate despre consumul lor de energie electrică, fie prin ecranul de afișare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal. Această monitorizare în timp real le va permite să își facă o planificare adecvată a consumului de energie electrică.

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

 Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:

  •  Implicarea activă a prosumer-ului (producător / consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
  • O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
  • Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate

În prima fază, Enel va instala circa 11.400 de contoare inteligente în zona Muntenia, dintre care peste 10.500 de unități sunt alocate clienților rezidențiali și alte 900 de contoare vor fi instalate pentru clienții business. În zona Dobrogrea, 10.000 de contoare inteligente vor fi instalate în județul Călărași și într-unul din cartierele din Constanța. În același timp, în Timiș, peste 4.100 de clienți vor beneficia de această nouă tehnologie. Tot în zona Banat, un număr de 3.100 de unități vor fi instalate în Arad, în timp ce alte 2.800 de noi contoare sunt programate a fi înlocuite în Deva.

Măsura vine ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acestui proiect pilot. Instalarea la scară largă a contorului digital, este programată să înceapă în 2016, în funcție de aprobarea proiectului de către ANRE, și va acoperi, treptat, în următorii ani, întreaga bază de 2,7 milioane de clienți ai Enel Distribuție din România.