Light Dark

Contractele semnate prin intermediul aplicațiilor care se găsesc ”la liber” pe internet nu produc efecte juridice, însă pot reprezenta un prim pas în finalizarea unei tranzacții.

signeasy 1Să presupunem că aveți un client din altă localitate – sau chiar altă țară – care vrea să achiziționeze o locuință în orașul în care vă desfășurați activitatea. Cum puteți semna un contract de reprezentare cu acesta? O variantă este semnarea contractului de către una dintre părți, scanarea documentului și semnarea de către cealaltă parte. Este bine ca atunci când vă întâlniți cu clientul față în față să semnați contractul în original.

O altă variantă, pentru cei pasionați de tehnologia modernă, este să folosiți o aplicație precum SignEasy. Disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, aplicația oferă utilizatorului posibilitatea de semna un document. Cum funcționează: importați documentul din cloud (Dropbox, Google Drive), editați-l în aplicație, selectați opțiunea ”Signature” și veți fi direcționat spre o interfață tactilă, prin intermediul căreia semnați, folosind degetul (sau un instrument, la device-urile la care acesta este disponibil) și ”desenând” semnătura. Dimensionați apoi semnătura pentru a se încadra în spațiul care îi este destinat, salvați și apoi trimiteți documentul semnat clientului, care face același lucru. Aplicația se descarcă în câteva minute și aveți la dispoziție trei documente gratuite, după care trebuie să faceți un abonament anual care costă aproape 95 de lei.

Are acest tip de contract valoare juridică? Cu alte cuvinte, în cazul în care clientul se răzgândește și nu mai recunoaște că a semnat, puteți demara un proces în instanță? Răspunsul este nu, deși legea semnăturii electronice spune la articolul 5 că ”înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, cu înscrisul sub semnătura privată”.

signeasy 3Tot în legea menționată, la articolul 7, se arată însă că ”în cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiție de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplinește această cerință dacă i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat și generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii”.

Potrivit legii,dispozitivul de verificare a semnăturii electronice reprezintă ”software și/sau hardware configurate, utilizate pentru a implementa datele de verificare a semnăturii electronice”, iar certificatul calificat este eliberat de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în urma îndeplinirii unor condiții specifice, de asemenea definite prin lege.

În concluzie, dacă semnați un contract de reprezentare prin intermediul unei aplicații precum SignEasy, nu sunteți protejat din punct de vedere legal. Un asemenea document înseamnă, totuși, ceva mai mult decât un simplu schimb de email-uri cu potențialul client, mai ales dacă acesta s-a dovedit a fi, pe parcursul comunicării, o persoană de bună-credință.Oricum, dacă ați încheiat un astfel de document, important este să semnați contractul în original atunci când vă întâlniți față în față cu clientul.