Ce gadget-uri și tehnologii preferă românii?

Televizoarele inteligente,stocarea în cloud și plățile de pe telefonul mobil sunt cele mai utilizate tehnologii de către români, potrivit unui studiu realizat de GfK România.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-headphones-tv-image24786868Pentru un agent imobiliar este important să cunoască ce tip de tehnologie preferă clienții lor potențiali, pentru că în acest fel identifică o parte a nevoilor lor imobiliare. De exemplu, într-o casă care nu beneficiază de acces la internet, televizoarele inteligente și telefoanele mobile, două dintre cele mai folosite gadget-uri folosite de români, nu au utilitate.

GfK România a realizat un studiu Omnibus, reprezentativ la nivelul populației din mediul urban, atât printre utilizatorii de Internet, cât și printre non-utilizatori, pentru a afla cât sunt de cunoscute și utilizate noile tehnologii digitale.

Televizoarele inteligente stau cel mai bine la notorietate și grad de adopție. Aproape 20% dintre românii din mediul urban spun că au auzit de acest produs și îl utilizează deja și peste 35% declară că au auzit și le-ar plăcea să îl folosească. Integrarea functionalității de accesare a internetului dublează atractivitatea televizorului, astfel că peste 70% dintre adolescenții între 15 și 17 ani își doresc un smart TV.

Următoarele clasate, serviciile de stocare în cloud se bucură de utilizare din partea a aproape 10% dintre românii din mediul urban, dar procentul crește la 25% pentru cei între 18 și 24 de ani. Procente aproximativ egale întâlnim în cazul celor cărora le-ar plăcea să utilizeze un astfel de serviciu pe viitor, pentru ambele segmente.

Pe locul al treilea în top se situează plățile realizate de pe mobil. Unul din 20 de români din mediul urban realizează plăți “în mișcare”, însă de trei ori mai mulți și-ar dori să o facă. Utilizatorii se dublează în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani.

Rezistența cea mai mare în utilizare este întâlnită tot în rândul plăților de pe mobil (18%), dar și în rândul autentificării biometrice (18%) Puțin peste 2 procente au folosit până în prezent acest tip de autentificare, în vreme ce 14% ar folosi-o, iar aproape două treimi nici nu au auzit de ea.

Când vine vorba despre rezistență în fața noilor tehnologii, nu prea întâlnim diferențe între segmentele de vârstă; percepțiile sunt destul de «consistente» și continuă să fie recirculate între consumatori. Nu există însă marșarier pentru tehnologiile digitale. Există «staționare» – până atingem o masă critică familiară cu noile concepte și ar trebui să fim atenți să nu «demarăm» prea repede, fiindcă este nevoie de un efort conștient în educarea și în creșterea awareness-ului. Apoi, din ce observăm până acum, există viteza întâi – gradul de adopție în rândul utilizatorilor de internet și viteza a doua – gradul de adopție în rândul tinerilor. Nu ajungi la viteze supersonice dintr-odată, deși, fiind vorba de internet și digital, câteodată avem impresia că lucrurile trebuie să se întâmple mult mai repede”, declară Andreea Coca, Digital Market Intelligence Consultant GfK România.