Centrala, cât e centrala?

În cazul primei instalări, costurile unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei.

centrala GENUSpremiumEvo_ambientata2_lowÎncălzirea locuinței se numără printre aspectele importante pe care un potențial cumpărător le analizează atunci când vizionează o locuință. De aceea, ar fi bine să-i puteți furniza câteva informații legate de acest element. Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători din piața de centrale termice şi boilere electrice, în cazul primei instalări, costurile unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei. Amortizarea investiției se poate face chiar și în 2 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

„Românii sunt tot mai atenți la alegerea pe care o fac atunci când sunt în căutarea unei centrale termice de apartament. De altfel, studiile Ariston arată că din ce în ce mai multe achiziții sunt realizate pentru înlocuirea echipamentelor vechi, în acest caz investiția fiind mai mică, iar aspectele luate în calcul vizând cu precădere eficiența și serviciile post-vânzare”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Astfel, potrivit afirmațiilor sale, în medie, românii plătesc circa 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziționat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, în funcție de tipul de instalare, costurile sunt diferite.

“Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm și spălarea instalației (radiatoare și țevi) cu o soluție alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei”, a mai spus reprezentantul companiei. Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.

Ce presupune prima instalare a unei centrale termice?

Pe de altă parte, în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiția inițială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc). “Costurile necesare pentru debranșare diferă de la oraș la oraș, existând zone din țară unde acest proces nu doar că este foarte anevoios, din cauza birocrației și a documentelor necesare, dar este și foarte costisitor. Un astfel de exemplu este București”, a mai spus Drăguleanu.

Mai mult, și bugetul necesar pentru realizarea instalației de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. ”Chiar și așa amortizarea se poate face în mai puțin de 5-6 ani, în timp ce instalarea sistemului individual de încălzire aduce o serie de beneficii precum costuri lunare mai mici, confort și independență”, spun reprezentanții Ariston.

Cum trebuie aleasă centrala termică

În ceea ce privește alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit și de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (n.b. numărul de băi şi bucătării).

„Puterea centralei termice este determinată de această analiză, fiind foarte importantă deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă caldă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Eficienţa centralei termice este cel de-al doilea criteriu de care românii ar trebui să ţină cont atunci când fac achiziția. Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este și siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecția la îngheț și lipsa apei din instalație. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

Nu în ultimul rând, un criteriu esențial în alegerea unui echipament de încălzire este și perioada de garanție. Cum durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate.