Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN și EnergiaTa: „Nu ne mai putem permite să construim locuințe ineficiente energetic”

Locuințele din România sunt ineficiente energetic pe segmentul de climatizare, iar consumurile de încălzire și răcire sunt foarte mari, este de părere Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN și EnergiaTa.

Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN și EnergiaTa, susține că în momentul de față locuințele din România sunt ineficiente energetic, atrăgând costuri extrem de mari din această cauză.

El explică, totodată, faptul că față de casele clasice, cele solare la nivel sustenabil sunt cu 10-15% mai scumpe, dar și că investiția într-o construcție clasică reprezintă doar 20% din costul total al acesteia pe întreaga sa perioadă de viață, restul cheltuielilor fiind făcute pe mentenanță, lucrări de întreținere și facturi.

„Încercăm să găsim un model de locuință care s-ar putea preta viitorului, din 2020, nu ne mai putem permite să construim locuințe ineficiente energetic”, a declarat acesta, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.

El a mai explicat, de asemenea, că în țara noastră investitorii și dezvoltatorii din sectorul imobiliar care au în plan realizarea caselor eficiente energetic întâmpină unele probleme la nivel legislativ, cu schemele de sprijin sau la nivelul prețurilor care nu sunt încurajate în România.

Potrivit datelor EFdeN, echipă specializată cu peste 40 de tineri, studenți la arhitectură, inginerie, comunicare și management, care a reprezentat România, în 2014, în finala competiției Solar Decathlon Europe alături de 19 echipe din 16 țări, comparativ cu vecinii noștri, în România investițiile în eficiență energetică sunt de 3 euro pe mp, față de 1 euro sau chiar mai puțin în alte state.

Cu toate acestea, ele ar trebui să se ridice la 100 de euro pe mp în următorii ani, lucru care ar putea să devină realitate dacă ar exista o strategie win-win la acest capitol și un dialog constructiv care să aducă soluții atât pentru investitori, cât și pentru beneficiari.

De menționat este, de asemenea, și faptul că eficiența energetică a României s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani, dar sectorul rezidențial necesită în continuare investiții. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, există un deficit de investiții de 130 de milioane de euro pentru eficiența energetică.

Conform datelor EnergiaTa, pentru obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice ai nevoie, în prezent, de circa 450 de zile și peste 12 aprobări, variind la nivel național din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces. Aceasta este una dintre cele mai mari durate înregistrate în Europa.

 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])