Cum putem recupera documente șterse din memoria telefonului mobil?

În cazul încare ștergeți din memoria smartphone-ului documente sau fotografii importante, aveți posibilitatea să le recuperați, indiferent de sistemul de operare al telefonului.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-sad-upset-middle-aged-man-seeing-bad-news-email-text-cellphone-closeup-portrait-holding-smartphone-isolated-grey-wall-image48719650Să ne imaginăm umătoarea situație: aveți în portofoliu o locuință executată silit și, printr-un concurs favorabil de împrejurări, reușiți să intrați în apartament și să faceți câteva fotografii cu telefonul mobil. Este o realizare, întrucât nu știți dacă veți mai avea altă dată această ocazie. Din greșeală însă, ștergeți fotografiile. Ce este de făcut?

Pentru situații de acest gen, specialiștii ThePhoneGeeks ai EuroGsm atrag atenția asupra existenței unor programe care permit recuperarea documentelor șterse din memoria telefonului mobil, atât în cazul sistemului de operare Android, cât și iOS.

„Este bine de știut că partea de stocare a oricărui dispozitiv Android este partiționată. Zona în care se stochează fotografii, muzică, filme, clipuri video sau diverse alte fișiere se comportă ca o memorie externă”, a explicat Adriana Vlad – ThePhoneGeeks.

Astfel, cei care au instalat pe smartphone un manager de fișiere, pot observa două secțiuni atunci când navighează: Device – locul unde se află fișierele de sistem, respectiv Storage – locul unde sunt stocate muzica, fotografiile sau anumite documente descărcate. În cazul în care aceste date sunt șterse din greșeală sau smartphone-ul este readus la setările din fabrică, datele pot fi recuperate cu ajutorul unor progame dedicate.

Printre acestea se numără Recuva, iCare Data Recovery sau Pandora Recovery. Acestea se descarcă și se instalează pe un PC, la care se conectează ulterior smartphone-ul prin cablu USB și se urmează pașii ceruți de program.

„Dacă vorbim de documente foarte importante, este de preferat sa apelăm la un centru specializat, deoarece, cu aceste programe care se pot folosi în mod gratuit, putem să compromitem documentul, mai ales dacă nu suntem foarte pregătiți în acest domeniu”, a mai precizat Adriana Vlad.

Față de dispozitivele cu Android, dispozitivele Apple oferă un plus de siguranță, deoarece utilizează o criptare foarte complexă a datelor ce se află pe aceste spații de stocare. Recuperarea datelor se face foarte greu, dar nu imposibil, unul dintre programele care pot ajuta la recuperarea lor de pe dispozitivele cu iOS fiind Recover Trashed Data.

În cazul în care documentele șterse erau stocate pe cardul de memorie al dispozitivului, acestea pot fi recuperate cu ajutorul unor programe precum PC Inspector Smart Recovery, PhotoRec, Digicam Photo Recovery sau Power Data Recovery.

Utilizarea acestor programe este foarte simplă, după instalarea lor pe un PC fiind necesară conectarea cardului de memorie, rularea programului, selectarea partiției și fișierele care se doresc a fi recuperate, apoi acestea se salvează într-un nou folder.

„Ca să nu fim nevoiți să apelăm la aceste soluții, este bine să avem un backup la smartphone iar datele sa fie salvate într-un spațiu virtual de tip cloud”, spune specialistul EuroGsm.