Peste 214.000 de locuințe debranșate în ultimii cinci ani

Anul trecut, au fost debranșate de la sistemul centralizat de încălzire 22.400 de locuințe. În 9 județe din România nu mai există nicio locuință branșată la sistemul centralizat.

Centrale, CET si preturiPiața încălzirii din România a fost și anul trecut influențată de debranșările de la sistemul centralizat, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, unul dintre cei mai mari jucători din segmentul de centrale termice şi boilere electrice. Astfel, în 2016, peste 22.000 de apartamente au fost deconectate de la CET-uri, majoritatea optând pentru un sistem propriu de încălzire din dorința de a reduce costurile, dar și de a beneficia de confort și independență.

“Conform datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice) și anul trecut piața locală de încălzire a fost marcată de un număr semnificativ de debranșări. Astfel, în 2016, 22.400 de locuințe au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizat. Potrivit datelor Ariston Thermo România, majoritatea beneficiază acum de un echipament propriu de încălzire, cel mai popular fiind centrala termică pe gaz”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat, de asemenea, că trendul debranșărilor a fost susținut, pe de o parte, de dorința românilor de a realiza reduceri de costuri și, pe de altă parte, de conștientizarea beneficiilor cu privire la confort și independența pe care le poate aduce un astfel de sistem.

„Studiile Ariston arată că românii au înțeles beneficiile pe care le aduce instalarea unei centrale de nouă generație, în condensare. În plus, piața locală de centrale termice este tot mai mult dominată de înlocuiri, românii ținând cont, în acest caz, mai ales de aspecte privind eficiența oferită de noile echipamente și de serviciile post-vânzare, și mai puțin de preț”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.
Reprezentantul companiei a mai subliniat, de asemenea, că în ultimii cinci ani circa 215.000 de apartamente au fost debranșate, iar nouă județe din țară nu mai beneficiază deloc de un sistem centralizat de încălzire.