Românii, interesați de eficiența echipamentelor de încălzire

Piața locală de boilere este reprezentată, în proporție de 40%, de înlocuiri, restul fiind susținut de noi instalări,potrivit datelor Ariston Thermo România.

Andris_lux_eco_oversink_jpgReprezentanții Ariston Thermo România spun că segmentul local de profil a atins o fază de maturizare, comportamentul de achiziție fiind, de asemenea, în schimbare. Astfel, românii nu mai pun la fel de mult accent pe preț, ci sunt interesați cu precădere de produse cu un grad ridicat de eficiență.

“În contextul normativelor europene ce prevăd înlocuirea treptată pe piață a produselor cu un grad ridicat de consum, dar și a schimbării de comportament a românilor în momentul achiziției, în acest an mizăm pe o creștere importantă a vânzărilor de boilere cu eficiență ridicată”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Dincolo de înlocuiri, restul vânzărilor de boilere sunt destinate în mare măsură primei instalări, în special pentru locuințe noi, acest lucru fiind puternic influențat de evoluția pozitivă a pieței imobiliare în ultimul an. Un alt factor care influențează vânzările sistemelor de încălzire a apei este activitatea de pe piața non-rezidențială, unde, în ultimii ani, au fost făcute investiții majore. Astfel, multe clădiri de birouri beneficiază de astfel de sisteme.

Cătălin Drăguleanu spune că, potrivit unei analize realizate de companie, în acest moment, circa 40% din achiziții se realizează pentru înlocuirea aparatelor vechi. În plus, față de anii trecuti, primul criteriu în alegerea boilerului a devenit economia de energie și apoi prețul. Astfel, românii au înțeles importanța instalării de boilere performante care, dincolo de design și funcții inteligente, asigură o reducere substanțială a costurilor. Printre alte criterii de achiziție se mai numără brandul, puterea și dimensiunea aparatului.

Atunci când montează boilere, majoritatea cumpărătorilor apelează, în peste 65% din cazuri, la un instalator specializat. Aproximativ 27% dintre români aleg să monteze singuri boilere, în timp ce doar 7% se îndreaptă către o firmă ce oferă servicii integrate, de la achiziție la instalare.

“Locul de amplasare al boilerelor diferă de la o locuinţă la alta. Însă, potrivit studiului nostru, 75% dintre acestea sunt instalate în băi, în timp ce 10% în bucătării. Restul sunt amplaste în debarale, holuri sau pivniţe”, a mai afirmat Cătălin Drăguleanu.