Românii nu văd revizia tehnică anuală a centralei termice ca pe o prioritate. Riscurile care apar când o amâni

Chiar dacă este unul dintre cele mai importante echipamente dintr-o locuință, centrala termică ajunge să fie, de multe ori, neglijată. Mai puțin de 10% dintre români îi fac revizia tehnică anuală.

„Mulți proprietari uită că centralele termice sunt echipamente care funcționează zilnic și că au nevoie de întreținere periodică pentru a funcționa eficient și cât mai mult timp”, spune Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Revizia tehnică durează în jur de două ore și reduce semnificativ riscul apariției unor defecțiuni neprevăzute, spune el. Mai mult, poate prelungi durata de viață a centralei cu câțiva ani, dacă este realizată anual.

O centrală care nu funcționează în parametri optimi produce mai puțină apă caldă menajeră și încălzire, iar în timp ocazionalele erori se pot transforma în defecțiuni care necesită intervenții costisitoare sau pot duce chiar și la înlocuirea acesteia.

Totodată, o centrală care nu beneficiază de revizii anuale are în timp un nivel mai redus de eficiență și un consum mai mare de combustibil.

În România sunt instalate aproximativ 2,6 milioane de centrale termice, potrivit estimărilor Ariston Thermo. Vârsta medie a centralelor termice este de 7-8 ani, parcul total de astfel de sisteme instalate la nivel național fiind în creștere.

Citește și: Piața centralelor termice, în creștere. Ce dispozitive preferă românii și cât îi costă instalarea centralei?

Citește și: Construcțiile noi stimulează piața centralelor termice. Vânzările au crescut de aproape 20 de ori în ultimii 20 de ani

Citește și: Automatizările SMART home, tot mai căutate de români. Cele mai cerute produse

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])