Începem un nou serial pe hub.imobiliare.ro, dedicat clădirilor rezidențiale ”verzi”, care încep să fie din ce în ce mai prezente în peisajul imobiliar autohton.
Disponibilitatea soluţiilor pentru clădirile verzi ce includ materiale, produse, tehnologii și servicii a crescut semnificativ în ultimii șase ani, în România, potrivit Romanian Green Building Council (RoGBC).
În orice tip de dezvoltare, inclusiv cele ”verzi”, există patru elemente esențiale: materialele necesare și forța de muncă, finanțarea, legislația și serviciile conexe (arhitectură, inginerie, certificări și – de ce nu? – brokeraj imobiliar specializat). Să le luăm pe rând.
Materialele & forța de muncă
Dezvoltatorii de proiecte ce doresc să construiască sau să restaureze clădiri folosindu-se de principiile verzi nu întâmpină dificultăţi majore în ceea ce privește achiziţionarea produselor de care au nevoie pentru a atinge cele mai înalte standarde de performanţă ecologică. De asemenea, disponibilitatea forţei de lucru locale și a surselor de informaţie / training de calitate, a crescut semnificativ, potrivit RoGBC.
Finanțarea
Majoritatea serviciilor financiare românești încă nu oferă instrumente financiare bine definite pentru a sprijini clădirile verzi. ”Un mare progres s-a înregistrat cu instituția Raiffeisen Bank, în parteneriat cu Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, când s-a lansat produsul de tip «Green Mortgage» («Ipoteca verde») care recompensează în mod substanțial – printr-o reducere semnificativă a ratei dobânzii ipotecare – eficiența superioară în ceea ce privește consumul de energie și realizarea altor criterii de construcție sustenabilă”, spun reprezentanții RoGBC, entitate care are ”o puternică încredere în faptul că prezența produsului de tip «Ipoteca Verde» va fi un factor decisiv atât pentru îmbunătățirea standardelor de calitate, de administrare a mediului și de performanță energetică ale proiectelor rezidențiale, cât și pentru îmbunătățirea informării despre beneficiile financiare pe termen scurt și pe termen lung ale proiectării de tip verde utilizate de la începutul procesului de dezvoltare”.
Legislația
Un impuls semnificativ pentru piața de consultanță și soluții în arhitectura verde a avut loc în Cluj-Napoca, în urma introducerii legislației de recompensare a clădirilor verzi cu reduceri substanțiale ale taxei de proprietate. O creștere preconizată a nivelului de performanță a clădirilor verzi necesar pentru deduceri viitoare ar trebui să extindă dezvoltarea pieței de la certificarea clădirilor verzi,la un întreg spectru de soluții necesare pentru a atinge cele mai înalte niveluri de certificare verde. Adoptarea legislației de către municipiul Timișoara reprezintă o urmare a acțiunii ce a avut loc în Cluj Napoca. Interesul semnificativ al altor municipii – incluzând București – de a lua în considerare recompensa pentru clădiri verzi prin taxe reduse de proprietate semnalează o tendință pozitivă pentru piața comercială de soluții durabile în construcții.
Serviciile conexe
Companiile ce oferă servicii în domeniul managementului de proiect si de cost, în domeniul arhitecturii, ingineriei, certificărilor voluntare de clădiri verzi și a altor soluţii esențiale au constatat importanţa conturării și îmbunătăţirii experienţei organizaţiei în domeniul consultanţei și expertizei legate de clădirile verzi. Oferta de servicii în domeniul clădirilor verzi – în contextul unei situaţii economice dificile – a constituit un reper pozitiv la nivelul industriei, în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor puternice.
Abilităţile și capacitatea auditorilor energetici de a urma pașii necesari pentru a emite Certificatele de Performanţă Energetică (CPE), necesare în momentul de faţă, s-au dezvoltat rapid. Temerile de a nu exista suficienţi auditori energetici calificaţi, ceea ce ar duce la încetinirea dezvoltării noilor cerinţe legislative, s-au dovedit a fi nefondate. ”Este necesar să se lucreze în direcţia asigurării că metodologia utilizată susţine abordările optime în ceea ce privește măsurarea și îmbunătăţirea eficienţei energetice precum și integrarea surselor de energii regenerabile, dar în România există un instrument eficient ce poate face diferenţa între nivelul de performanţă energetică a diferitelor clădiri”, spun reprezentanții RoGBC.
În privința brokerilor imobiliari, suntem convinși că există agenți care scot în evidență avantajele unei clădiri ”verzi” sau cu un nivel crescut de eficiență energetică, fără însă ca aceasta să fie o abordare de largă răspândire în piața de profil.
În serialul pe care-l demarăm astăzi, ne propunem să vă prezentăm atât cele mai verzi clădiri rezidențiale din România, cât mai ales modul în care ele sunt percepute de către clienții din segmentul rezidențial, precum și avantajele/dezavantajele pe care le au din perspectiva tranzacționării.