Verde de rezidențial

Eficența energetică nu mai este de mult doar o unealtă de marketing în domeniul imobiliar, iar conceptul ”verde” începe să prindă rădăcini și în rezidențial.

casa verde dreamstime_s_80368984Se spune că dragostea trece prin stomac și, parafrazând această axiomă populară, putem spune că preocuparea pentru caracteristicile verzi ale unei locuințe trece prin buzunarul proprietarului. Verde înseamnă, în imobiliar, în primul rând eficiență energetică, ceea ce se traduce prin facturi mai mici cu utilitățile și, nu în ultimul rând, beneficii pentru sănătatea ocupanților clădirii. Acestea sunt doar unele dintre avantajele unei locuințe verzi, potrivit Ghidului pentru Investitorii și Dezvoltatorii de Clădiri Rezidențiale realizat de Romanian Green Building Council (RoGBC), organizație care certifică locuințele verzi și care este unul dintre artizanii unui produs bancar de creditare dedicat acestui tip de imobil.

”Sprijinirea creării de locuinţe verzi printr-un program de certificare credibil, eficient din punct de vedere al costului reprezintă o oportunitate pentru investitori și dezvoltatori de a-și diferenţia proiectele de construcţii prin calitatea și performanţa de mediu a acestora, educându-și în același timp clienţii în privinţa beneficiilor financiare și de alte tipuri. Instituţiile financiare, prin emiterea creditelor ipotecare pentru locuinţele certificate ca Locuinţe Verzi, își reduc semnificativ riscul ipotecar, cresc valoarea locuinţelor pe care le finanţează și pot astfel oferi un cost mai mic de finanţare”, explică autorii ghidului menționat.

Reprezentanții RoGBC menționează și existența unor costurile mai reduse de finanţare în cazul locuințelor verzi, care cresc puterea de cumpărare a clienţilor și le permit acestora să investească într-o construcţie de calitate ridicată, Ipoteca Verde luând în considerare reducerea semnificativă a consumului de energie și a costurilor de reparaţii și de sănătate pentru cei care achiziţionează locuinţe verzi.

Economiile mari la consumul de energie și alte beneficii financiare (cum ar fi sănătatea ocupantului și costurile cu reparaţiile mai scăzute și mai rare ale locuinţei) reduc substanţial riscurile ipotecare, permiţând instituţiei financiare să scadă rata dobânzii lunare, menţinând în același timp marja de profit. Aceasta îi dă posibilitatea cumpărătorului să investească într-o locuinţă mai eficientă din punct de vedere energetic și mai sustenabilă, reducând în același timp costul lunar total de deţinere – în comparaţie cu o locuinţă standard.

În plus, introducerea unui asemenea produs financiar este foarte oportună în contextul actualelor directive europene iminente, care impun progrese în direcţia clădirilor cu consum de energie egal cu zero (NZEBs), reducerii deșeurilor provenite din construcţii și reducerii obligatorii a toxicităţii materialelor de construcţii pentru clădirile rezidenţiale noi și existente.

Chiar dacă prețul inițial al unei Locuințe Verzi este mai mare (RoGBC a realizat un studiu de caz pentru un apartament de 70 de metri pătrați, luând în considerare un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat) – o locuință din clasa energetică B costă 98.000 de euro, unul din clasa energetică A costă 100.100 de euro, în timp ce o locuință calificată pentru Ipoteca Verde are un preț de 104.300 de euro –  și totalul împrumutului este mai mare (83.300 euro, 85.085 euro, respectiv 88.655 euro) economiile anuale nete se ridică la 744 de euro în cazul locuințelor calificate pentru Ipoteca Verde, la 575 de euro pentru locuințele de clasă energetică A și la zero euro pentru cele din clasa energetică B.

Printre proiectele rezidențiale din programul Locuințe Verzi și Ipoteca Verde al RoGBC se numără Vision din Cluj, dezvoltat de Studium Green, One Herăstrău Park Residence (One United), Floreasca 1 (1development), Amber Gardens (Alesonor), AFI City Bucureștii Noi (AFI Europe Romania), Lake District (American EcoHomes), Casa Solaris, The EFdeN Home, Valley 21 (Dalghias Development &  Building the Future), Central District (Forty Management), One Charles de Gaulle ) și One Herăstrău  (One United).

Dezvoltarea verde a rezidențialului are efecte și în alte domenii economice, un astfel de exemplu fiind intrarea companiei Visual Fan, care deține brandul Allview, pe segmentul de soluții smart home. Cele mai recente produse ale companiei pe acest segment sunt becurile inteligente și comutatorul de scene wireless. ”Așa cum în anii 2000 telefoanele inteligente erau unele dintre cele mai importante realizări tehnologice, ce au devenit o normă astăzi, un nou pas este realizat de sistemele smart home”, a explicat Costin Miron, Product Manager, Allview Smart Home.