Viteza internetului și prețurile locuințelor

În Statele Unite ale Americii, viteza cu care poți naviga pe Internet a devenit un factor ce influențează prețurile locuințelor.

Casa digitalaConexiunile prin fibră optică pot adăuga 5.437 de dolari americani la prețul unei case de 175.000 de dolari, potrivit realtor.org. Suma este egală cu aceea pe care existența unui șemineu o adaugă la valoarea unei case sau cu jumătatea valorii unei băi, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Colorado și Carnegie Mellon University.

Cercetătorii au studiat mai mult de 525.000 de vânzări de case ce au avut loc între 2011 și 2013 și au luat în calcul date guvernamentale referitoare la tipurile de acces la internet existente. Studiul a arătat că impactul vitezei internetului în vânzarea locuințelor este mai ridicat în mediul rural, unde fluctuațiile în conexiune sunt mai frecvente.

Agenții și brokerii imobiliari americani menționează existența conexiunilor la Internet atunci când listează proprietățile din portofoliu, ceea ce arată importanța pentru client a acestui element. ”M-am întâlnit cu situații în care clienții nici măcar nu s-au mai uitat la proprietățile care nu au conexiune de bandă largă”, spune David Mans, broker imobiliar din Colorado.

grafic internetInternetul în România

Dacă americanii ar locui în România, criteriul vitezei conexiunii la Internet ar fi satisfăcut în foarte mare măsură. Deși a pierdut câteva poziții, în acest an, în topul țărilor cu cele mai rapide conexiuni la internet, România se situează pe locul 15 în lume la acest criteriu. Majoritatea conexiunilor erau, anul trecut, de bandă largă (vezi grafic alăturat).