Light Dark

Unul dintre cei mai prolifici arhitecți de la începutul secolului trecut, Paul Smărăndescu, și-a construit o vilă în Sinaia în 1915. Astăzi, 102 ani mai târziu, este de vânzare la un preț de pornire de 500.000 de euro.

vila smarandescu

Edificată în anul 1915 pe o suprafață de teren de 7.779 de metri pătrați, vila cu o suprafață construită de 457 de metri pătrați și o suprafață utilă de 282 de metri pătrați, cu o amprentă la sol de 120 de metri pătrați, este scoasă la vânzare de către Artmark Historical Estate la un preț de pornire de 500.000 de euro. Prețul estimat de vânzare este cuprins în intervalul 800.000-1.000.000 de euro.

vila smarandescu 2

”Cu siguranță însă, cel mai legat sufletește de Sinaia a fost Paul Smărăndescu, unul dintre cei mai prolifici arhitecți de la începutul secolului al XX-lea, titular a peste 120 de proiecte, arhitect-șef al orașului Sinaia și autor al primului Plan Director de Sistematizare al comunei Sinaia, aprobat de primărie în 1933, împreună cu Regulamentul de Construcții și Alinieri. În anul 1913, Paul Smărăndescu construiește prima dintre cele 10 vile proiectate în Sinaia, avându-l ca antreprenor pe Vladimir Bortnowski. Este începutul unei îndelungate și fructuoase colaborări între cei doi, într-o vreme în care noțiunea de echipă, de la zidar la antreprenor, de la arhitect la tâmplar, avea o altă semnificație și când respectul față de meserie o făcea să fie, într-adevăr, brățară de aur. Fiind o prezență constantă, în 1915 își construiește la Sinaia, împreună cu cumnatul său, propria casă. Îl găsim în 1938, în atelierul său din mansardă, cel decorat cu lambriu și mobilier din brad, executat de tâmplarul Gheorghe Gătej, desenând planurile, stranele și mobilierul pentru biserica Sfântul Ilie, denumită mai târziu Catedrala Bucegilor, proiect donat de arhitect comunității, așa cum a făcut și cu planurile pentru piața orașului.
Prin atitudinea sa față de arhitectură, dar și prin dragostea și respectul față de oraș, Paul Smărăndescu a fost o adevărată binecuvântare, putând fi considerat și azi „arhitectul Sinaiei”, scrie arhitectul Dan Manea, Sinaia în ”Orașul Elitelor. Arhitectură și Istorie”, București 2016, pp 102-103, potrivit site-ului Artmark Historical Estate.

anexa vila smarandescu

Destinația vilei cu două demisoluri, parter, două etaje și mansardă; cu opt camere și cinci băi, cu o casă mică aneă, parter și un etaj, în suprafață de 100 de metri pătrați poate fi casă de vacanță, centru de evenimente, complex multifuncțional, complex turistic, hotel, pensiune sa reședință multifamilială.

Vedeți mai multe fotografii, inclusiv de arhivă, AICI.

Foto: Artlight Concept