Dezvoltatorii continuă să investească pe piața de retail

Parcurile de retail continuă să fie formatul preferat de dezvoltatori și în 2022 în condițiile în care peste 80% din cei 100.000 metri pătrați de spații noi anunțați pentru acest an, vor fi livrate în astfel de scheme,  potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Funshop Retail Park Sursă foto: site Funshop

Extinderea cu 16.500 metri pătrați a Colosseum Mall din București este singurul proiect de tip mall care ar urma să fie finalizat în acest an, reprezentând și primul centru comercial livrat în Capitală după șase ani fără niciun astfel de proiect nou.

Scallier, Prime Kapital (in joint-venture with MAS Real Estate), Square 7 Properties – Mitiska și Iulius Group au printre cele mai consistente planuri de extindere pe piața de retail din România. De remarcat de asemenea, și interesul grupului austriac Supernova pentru acest segment imobiliar, care și-a făcut intrarea pe piața de retail românească în 2020 prin achiziția centrului comercial Jupiter din Pitești, și a continuat investițiile și în 2021, când a preluat unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora, devenind astfel un jucător relevant.

Cele mai importante proiecte comerciale a căror inaugurare este așteptată pentru 2022
Sursă: Cushman & Wakefield Echinox

„Activitatea pe piața de retail a rămas efervescentă, pe fondul revenirii consumului, reflectat în evoluția vânzărilor de retail, care în 2021 au avut un ritm de creștere peste cel înregistrat în 2019. Această dinamică, susținută atât de vânzările de produsele alimentare, cât și de cele nealimentare, se reflectă în planurile de extindere a portofoliilor deținute în România anunțate de dezvoltatori, care au în prezent în diferite etape de dezvoltate proiecte care totalizează circa 300.000 metri pătrați. Dacă și în 2022, țintele principale pentru noi proiecte vor fi de asemenea orașele de sub 150.000 de locuitori, iar formatele dominante vor fi parcurile de retail, începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru orașe mari și pentru centre comerciale de tip mall,” potrivit lui Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

 În România, în 2021, au fost livrate zece noi proiecte de retail, cu o suprafață totală de circa 100.000 metri pătrați, șase dintre acestea, cumulând 70.000 metri pătrați fiind finalizate în ultimul trimestru. Atenția dezvoltatorilor s-a îndreptat cu predilecție spre orașe terțiare, cu mai puțin de 150.000 de locuitori, unde au construit în special parcuri de retail, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai importante livrări, din punct de vedere a suprafeței, din 2021 au fost Prahova Value Centre (21.900 mp), Sepsi Value Centre (16.300 mp) și Bârlad Value Centre (16.300 mp), toate dezvoltate de Prime Kapital – MAS Real Estate, unul dintre cei mai activi jucători de pe piață, în timp ce Scallier și Square 7 Properties – Mitiska și-au extins de asemenea portofoliile de pe piața locală în cursul anului trecut.

Citește și: Imobiliare.ro: prețurile locuințelor și-au menținut tendința ascendentă în T4 2021, pe fondul unei cereri solvabile solide

 

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])