Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele opt luni ale anului

Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, în ciuda pandemiei, în primele opt luni din an, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, în sectorul construcțiilor s-a înregistrat o creștere de 2,7%, în primele opt luni ale anului 2021, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, creștere ce se datorează majorării înregistrate la clădirile noi.

“Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,7%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 11,5%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-17,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente ( 11,1%),” se arată în comunicatul de presă INS.

Potrivit sursei citate, pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale de 27,9%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

Totodată volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un avans de 1,9 % ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate și creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 9,2%.
O scădere cu 15,5%, respectiv cu 10,7% a fost înregistrată la lucrările de reparaţii din capitală şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale cu 20,0%, iar clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6,0%, respectiv cu 2,1%, conform datelor INS.

Citește și: CEC Bank și Libra Internet Bank finanțează Grupul Maurer cu 136 milioane de lei

Citește și: Creşteri de preţ pentru materiile prime din construcţii, până la finalul lui 2021

Citește și: Începe construcția primului proiect rezidențial dezvoltat de NEPI Rockcastle, în București

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])