Light Dark

Luxul înseamnă, atunci când vine vorba despre locuințe, mult mai mult decât finisaje realizate cu materiale de calitate.

Evocasa Selecta (4)”Apartament 4 camere, bloc construit înainte de 1977, 100 mp, Ferentari, lux”. Ce este greșit la acest anunț? În primul rând, alăturarea cuvintelor ”Ferentari” – unul dintre cele mai rău famate cartiere ale Bucureștiului, situat în cea mai periculoasă zonă pe ”Harta Fricii” – și ”lux”. Indiferent de nivelul și calitatea dotărilor din interiorul apartamentului, locatarul trebuie să aibă grijă să ajungă acasă înainte de lăsarea întunericului. În plus, un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 nu este de natură să se califice drept un imobil de lux.

Exemplul de mai sus este menit a ilustra un fapt binecunoscut de comunitatea imobiliară din România: de multe ori, locuințele scoase la vânzare nu sunt promovate corespunzător, conform realității. Presupunând că un potențial cumpărător este complet naiv, că nu a auzit în viața lui de Ferentari și că nici nu are ochi să vadă împrejurimile atunci când merge la vizionare, după ce se va muta în apartamentul de ”lux” va avea cu siguranță probleme, iar agentul care i-a oferit consultanță în achiziție nu va mai auzi vreodată de el și nici de posibilii clienți veniți din recomandarea cumpărătorului.

Dezvoltatorul imobiliar Adama a identificat cinci criterii care califică o locuință drept luxoasă. Le redăm mai jos.

Calitatea construcției și finisajele

 Apartamentul pe care îl prezentați drept unul de lux trebuie să aibă garanția calității în ceea ce privește construcția, de la structura de rezistență și până la detaliile de finisaje. Dacă în cazul calității construcției, definitorii sunt aspecte majore precum rezistența structurii sau sistemul de hidroizolație, diferența pentru ansamblurile de lux o fac finisajele. Pe lângă calitatea execuției acestora, țara de proveniență sau renumele producătorului sunt elemente de luat în calcul.

Finisajele ar trebui să transmită clar calitate și rezistență, dar stilul ar trebui să fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricărui locatar și a putea personaliza ușor apartamentul.

Arhitectura clădirii

Evocasa Selecta (3) Un apartament de lux ar trebui să iasă în evidență nu doar la interior, ci și la exterior. Clădirea ar trebui să fie un reper pentru o zonă, cu o arhitectură aparte. Frecvent, dezvoltatorii unor astfel de proiecte acordă atenție mărită design-ului interior al apartamentelor, dar nu și imaginii exterioare. Printre elementele de arhitectură care pot scoate din anonimat o clădire de locuințe, putem aminti formele deosebite ale clădirii, o combinație aparte de materiale de construcție pentru fațade, cum ar fi pereții-cortină și cărămida aparentă, înălțimea clădirii sau trecerea de la vechi la nou, respectând arhitectura zonei. „Cu certitudine, clienții apartamentelor de lux sunt interesați de calitate și iau în calcul criteriul de «value for money» pentru locuința lor, dar pe lângă criteriile raționale, le iau în calcul și pe cele emoționale sau care țin de design. De exemplu, primul motiv pentru care clienții se orientează spre Evocasa Selecta, ansamblul premium din portofoliul Adama, este arhitectura deosebită a proiectului”, declară Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group.

Suprafețe și compartimentări

 Într-o piață dominată de criteriul celui mai mic preț, ceea ce influențează automat și suprafețele apartamentelor, o locuință de lux ar trebui să fie sinonimă cu suprafețe generoase atât la interior, câr și la exterior. Un etalon în acest sens ar putea fi apartamentele de două camere care pot ajunge în cazul locuințelor de lux la 95 de emtri pătrați, dublu față standardul mediu din piață sau apartamente de trei camere care depășesc 120 de metri pătrați.

Alte criterii care individualizează un apartament premium sunt formele și compartimentările. Chiar și nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spații vitrate extinse și forme deosebite, nu de configurații cu linii drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranță o provocare de amenajare interioară pentru ca, la final, să poarte amprenta proprietarului.

Un apartament de lux ar trebui să vină însoțit și de o terasă de mari dimensiuni, ce poate depăși inclusiv suprafața apartamentului, având astfel posibilitatea ca, în 150 de metri pătrați de exemplu, clientul să-și poată amenaja propria grădină privată și o zonă de lounge pentru socializarea cu prietenii.

Localizarea proiectului

 Nu doar standardul la care este realizat ansamblul în interior și la exterior este important, ci și zona în care este amplasat. În cazul locuințelor premium, importantă nu este neapărat conectivitatea zonei la mijloacele de transport în comun, ci mai ales apropierea de zonele de interes care să rezoneze cu stilul de viață al locatarilor.

 Comunitatea selectă

 Un proiect de lux este definit și de comunitatea de locatari pe care o are. Printre clienții care se pretează unui astfel de ansamblu rezidențial se numără avocații, notarii, doctorii, oameni de afaceri care achiziționează apartamentul pentru locuire sau ca investiție, expați care preferă locuința proprie în dauna unei camere de hotel.