Stocul de locuințe executate silit de către bănci reprezintă un uriaș potențial de afaceri pentru agenții imobiliari.
Reprezentanții băncilor și cei ai agenților imobiliari prezenți la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), eveniment organizat pe 26 martie de către imobiliare.ro în București, sunt de acord: stocul de locuințe executate silit de către instituțiile financiare au un uriaș potențial de afaceri pentru brokeri.
”Stocul de imobile aflate în executare este unul important la nivel de sistem bancar, reprezintă în sine o oportunitate. Este un volum semnificativ din totalul pieței, imobilele aflate în executare reprezintă un potențial important, pe care agențiile imobiliare nu l-au valorificat încă”, a declarat Bogdan Tudor, Head of Credits & Cards Follow-up Retail Banking în cadrul Credit Europe Bank, unul dintre speakerii de la CPI, alături de Sandor Izsak, director general al OTP Real Estate Services și Monica Zamfir, Manager Credit Recovery la ING Bank România.
Potrivit lui Bogdan Tudor, unul dintre principalele avantaje ale unui imobil aflat în executare silită este prețul mai mic, datorat – aparent paradoxal – unuia dintre factorii de risc asociați cu o tranzacție cu o astfel de locuință:faptul că debitorul este proprietarul unității locative. ”Debitorul este proprietarul imobilului și asta înseamnă că în marea majoritate a cazurilor nu permite vizionarea apartamentului, de aici și prețul mai mic”, explică Bogdan Tudor. Alte riscuri asociate unei asemenea tranzacții, care contribuie în mai mică măsură la prețul mai mic, sunt existența unor datorii la întreținere, neplata de către debitor a taxei de 2% din valoarea tranzacției și vandalizarea apartamentului de către debitor înainte de evacuare.
Și atunci, cum poate agentul imobiliar să prezinte cum se cuvine locuința în fața clientului? O relație bună cu banca creditoare este unul dintre vectorii importanți de succes. ”Relația cu banca este foarte importantă în cadrul tranzacției, iar dumneavoastră puteți facilita această relație pentru clientul dumneavoastră, adică pentru potențialul cumpărător”, precizează Bogdan Tudor. Cu precizări concrete vine Monica Zamfir: ”Nu avem poze care să arate cum este apartamentul la momentul începerii executării silite, însă dacă vorbim despre credite ipotecare cu o garanție ipotecară noi avem schițe și poze de la momentul acordării. Dacă le solicitați de la bancă le veți obține, evident sub rezerva că acele poze sunt legate de momentul acordării, pentru că între timp ar putea să fi intervenit schimbări”, explică oficialul ING Bank România.
Relația bună cu banca facilitează, pentru brokerul imobiliar, și obținerea unor informații concrete legate de prețul la care banca este dispusă să vândă locuința. ”Banca este dispusă să ofere orice informație care poate fi făcută publică conform legilor și procedurilor, pentru a facilita vânzarea imobilului, pentru că ne dorim să încasăm bani, nu să devenim proprietari de imobile. Nu există o sumă prestabilită, pe care să o extrapolăm la tot portofoliul băncii,trebuie discutat pe fiecare caz în parte, concret.Putem avea și un schimb de informații la un anumit nivel astfel încât dumneavoastră să înțelegeți ce vrea banca de la un anumit imobil sau care sunt marjele băncii”, s-a adresat Bogdan Tudor brokerilor imobiliari prezenți la eveniment.
Un alt mod prin care brokerii pot obține o vizionare a locuinței este crearea unei relații cu debitorul, căruia să-i explice că este bine să colaboreze cu agenții imobiliari pentru a-și rezolva cât mai repede și mai eficient problema cu creditorul. Pentru a obține informații despre debitor – dacă acesta este cooperant, de exemplu – este bine ca brokerul să se adreseze executorului judecătoresc care se ocupă de locuința respectivă.
Agenții imobiliari prezenți la CPI au avut ocazia să vorbească cu reprezentanții băncilor despre problemele pe care le întâmpină în relația cu instituțiile financiare. Printre acestea se numără nivelul mic al comisionului, care uneori nu acoperă nici măcar cheltuielile agenților și supraevaluarea prețului proprietăților.
Cei trei reprezentanți ai băncilor au declarat că nivelul comisionului este negociabil în funcție de fiecare locuință în parte, el putând ajunge și la 3% și că prețul apartamentului executat silit poate fi re-evaluat la solicitarea brokerului. ”Interesul nostru este să vindem, al dumneavoastră să intermediați și al clientului să cumpere. Există suficient teren comun ca să ne putem înțelege, trebuie să discutăm pe cazuri concrete”, a conchis Bogdan Tudor.