Light Dark

Arhitectura fără compromisuri vs construcții cu profit  – un interviu scurt și cuprinzător despre relația arhitecturii cu dezvoltatorii, despre arhitectura contemporană și provocările ei.

Arhitectul Adrian Untaru este unul dintre partenerii fondatori ai biroului de arhitectură ADNBA, pe care l-a înființat în 2003 alături de Andrei Șerbescu. Având aproape 20 de ani de experiență în domeniul arhitecturii, ADNBA este constituit din profesioniști cu expertize variate, aflați permanent în căutarea echilibrului dintre experiment și experiență pentru a descoperi soluțiile potrivite fiecărui proiect.

În cadrul interviului cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, ce a avut loc la Imobiliare Hub din București, arhitectul a subliniat importanța dialogului dintre arhitecții care realizează un proiect și investitorul care îl dezvoltă: “Totdeauna obiectul construit se obține printr-un dialog. Cred că dezvoltatorul trebuie să aibă o înclinație, un apetit, o pornire, și este architect în egală măsură. Creditul unui proiect reușit este meritul ambilor în egală măsură. (….) Trebuie să existe un dialog, o comunicare, altfel lucrurile se rup. Un proiect pentru noi este un drum destul de lung, ce se întinde pe patru sau cinci ani. În toți acești ani apar tot felul emoții: entuziasm, crize, reproșuri. Relația trebuie să supraviețuieacă astfel încât obiectul construit să reușească.”

Spațiul construit este un indicator ce arată nivelul de emancipare al unei societăți

“Noi servim o societate existentă și trebuie să ne raportăm la modul în care suntem (…), pentru că în final trebuie să servim această societate. Spațiul construit este produsul unei societăți. El arată nivelul de emancipare. Noi nu putem să rupem rândurile, nu putem să “mutăm” oamenii. Putem ușor, ușor prin ceea ce facem să promovăm și alte exemple,” a mai precizat arhitectul în cadrul interviului.

Biroul de arhitectură ADNBA are o activitate diversă atât domeniul rezidențial, cât și în zona de proiectare de birouri și clădiri publice. Iar premiile obținute pe plan național, dar și internațional, sunt o mărturie că arhitecții au în ADN o mare capacitate de a se reinventa prin creativitate – aceasta fiind și tema centrală a sesiunii Unu la Unu cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, din cadrul evenimentului organizat de Imobiliare.ro.

Vezi aici interviul integral.