Investiții publice și private de peste 4 miliarde de Euro cresc atractivitatea Timișoarei, cu multiple oportunități pentru domeniul imobiliar, arată o analiză a Romania Property Club, pe baza concluziilor din cadrul evenimentului Timișoara Real Estate Roundtable organizat joi, 3 octombrie.
Orașul a fost în centrul atenției anul trecut fiind Capitală Culturală Europeană, iar autoritățile lucrează pentru a consolida entuziasmul generat în 2023 cu inițiative precum aplicarea pentru Regiunea Gastronomică Europeană 2028, dar și investiții semnificative în infrastructură.
O serie de investiții publice consistente sunt în desfășurare: CNAIR a lansat licitația (proiectare 12 luni & execuție 36 de luni) pentru Lotul 1 Remetea Mare – Jebel (36 km) din autostrada A9 Timișoara – Moravița care asigură conexiunea cu Serbia. Primăria are un buget record alocat investițiilor în 2024 – 256 de milioane de Euro pentru educație, sănătate, mediu și transport public. Compania Națională de Investiții (CNI) a scos la licitație un contract de 180 milioane Euro pentru realizarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara, un proiect finanțat prin PNRR. Tot CNI are în licitație lucrările de proiectare, execuție si asistență tehnică pentru construcția unui stadion cu capacitatea de 30.000 in Timișoara. Valoarea estimata a contractului este de aproximativ 114 milioane de Euro.
Iulius Town rămâne principala dezvoltare mixtă din regiunea de vest şi cel mai mare şi mai performant proiect comercial din afara Capitalei, cu o zonă de retail de 102.000 mp cu 450 de magazine și cinema multiplex, parc de afaceri de 82.000 mp, trei săli de evenimente și o amplă zonă verde. Componenta de retail a Iulius Town a înregistrat în anul 2023 o cifră de afaceri de 41,8 milioane de euro. ”Anul acesta am consolidat un hub medical specializat, unic la nivel național în zona de office. În ceea ce privește componenta de retail, anul acesta am avut mai multe inaugurări importante, dintre care Primark, care a deschis primul magazin în afara Bucureștiului la Iulius Town, şi Lefties, noul brand care va intra pe piața locală în luna octombrie, cu a treia sa locaţie din România”, a declarat în cadrul evenimentului Laurenţiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town.
Noul pol de dezvoltare al orașului este „Zona Antenelor”, în suprafață de peste 40 de hectare, care se învecinează cu Iulius Town. Aici Primăria lucrează la un nou master plan care cuprinde funcții mixte: rezidențial, un parc de cinci hectare, o școală și un centru cultural. Datele companiei locale de consultanță Hitch & Mosher arată că prețurile pentru terenuri variază între 35-60 Euro /mp pentru dezvoltări logistice, 113-350 Euro/mp pentru dezvoltări comerciale și 155 până la 1.490 Euro / mp pentru cele rezidențiale și mixte.
Economia puternică din Timiș nu numai că a menținut rata șomajului sub 1%, dar a generat și un salariu mediu net de aprox. 1.200 EUR – al doilea ca mărime din țară, după București. Creșterea veniturilor, cuplată cu un pret al locuirii mai mic decât al celorlalți poli regionali, duce la un venit disponibil mai generos care alimentează sectorul de retail. Proiecte în suprafață de 40.000 de mp de parcuri de retail sunt în lucru, cu termene de livrare până la finalul anului viitor, conform datelor Hitch & Mosher.
Timișoara rămâne unul din cele mai accesibile centre regionale din România. În luna septembrie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a ajuns la 1.922 Euro/mp, după un avans de 6% față de anul trecut, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În ceea ce privește chiriile pentru noile unități rezidențiale, bugetul lunar a ajuns în prima jumătate a anului, în medie, la 500 Euro, fiind cu 11% mai mare decât în semestrul I 2023.
600 de camere de hotel afiliate internațional sunt în dezvoltare, avand date de deschidere între 2024 și 2028, conform companiei de consultanță în turism Est Hospitality. 2024 marchează pentru Timișoara deschiderea primului hotel de 5*, afiliat unei rețele internaționale.
Piața industrială din Timișoara crește constant, cu un stoc modern de 742.300 mp, reprezentând 10,5% din totalul la nivel național. 60.000 mp au fost tranzacționați în primul semestru.
Datele prezentate în cadrul evenimentului indică Timișoara ca unul din centrele regionale puternice de dezvoltare a României, cu numeroase oportunități pe termen mediu și lung.