Light Dark

În care este vorba despre ”viziunea nouă, modernă asupra viitorului întregii metropole” pe care cartierul Titan trebuia să o impună în Bucureștiul comunist al anilor ´80.

anii 80. Strandul din cartierul Titan”Marele cartier Titan, cuprinzând 90.000 de apartamente în care trăiesc astăzi peste 240.000 de bucureșteni, rămâne pentru București o piatră de hotar, un simbol”, scriau, în 1983, autorii unei broșuri de promovare a ansamblurilor rezidențiale comuniste. (Sursa foto: www.comunismulinromania.ro)

Cartierul Titan, care includea pe atunci și Balta Albă, era dotat cu 25 de școli generale și cinci licee, 20 de creșe și grădinițe, spital, policlinică și parc de 80 de hectare, ”gravitând între marile platforme industriale 23 August, Republica și Dudești”.

”Marele cartier” urma, la data apariției broșurii, să se întregească ”în acest cincinal cu noi construcții de locuințe, un spital, un magazin universal și un magazin tip Big, noi piețe agroalimentare”, în condițiile în care ”pulsul lui viguros a început să se simtă tot mai puternic spre Pantelimon și Colentina, spre Șoseaua Ștefan cel Mare, spre Dristor, spre cheiul Dâmboviței, spre centrul orașului”. De aceea, Titanul a făcut ”necesară regândirea funcționalităților tuturor marilor artere care au cât de cât tangență cu viața sa trepidantă, impunând noi mari bulevarde la suprafață și în subteran, solicitând alte mijloace de transport, între care și metroul până în stația Republica, modificând geografia locurilor, revoluționând viața oamenilor”.

Și pentru că a venit vorba despre revoluție, trebuie spus că după evenimentele din 1989 activitatea fabricilor din zonă s-a redus treptat , în unele cazuri dispărând în totalitate. Muncitorii pentru care a fost edificat Titanul sunt acum la pensie, dar cartierul încă are căutare, în special datorită accesului bun la rețeaua de transport subteran (metrou) și al parcurilor din zonă.

Interesul unor investitori precum Adama, parte a grupului Immofinanz, care a dezvoltat în cartier, în ultimii ani, mai multe ansambluri de locuințe noi dar și Sonae Sierra/Caelum Development, care construiesc în prezent mallul ParkLake arată că Titanul mai are încă un cuvânt de spus.

Evoluția prețurilor

Criza imobiliară care a început în anul 2008 a lovit și ”marele cartier”. Astfel , potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 o garsonieră costa, în medie, 77.549 de euro (preț cerut de vânzător), un apartament cu două camere – 115.000 de euro, iar unul cu trei camere avea un preț de aproximativ 136.000 de euro.

În mai 2014, prețul mediu cerut pentru o garsonieră era de 29.700 de euro, în timp ce apartamentele de două și trei camere costau 49.700, respectiv 61.300 de euro. Aceste prețuri sunt cu 62%, 57% și respectiv 55% mai mici decât în martie 2008.