Light Dark

În care este vorba despre un cartier care ”a răsărit și a crescut, falnic”, chiar dacă ”neobservat, la umbra noilor blocuri din Drumul Taberei”.

ghencea”Copacii tineri nu pot crește la umbra celor mari – constată cu dreptate, alegoric vorbind, sculptorul Constantin Brâncuși. Ce se întâmplă însă cu un cartier mai mic apărut la umbra altuia mai mare?”, se întrebau în1983, aproape poetic, referindu-se la cartierul Ghencea (foto stânga, sursa)autorii unei broșuri de promovare a ansamblurilor de locuințe construite de autoritățile comuniste.

Această ”nelămurire” apăruse în urma unei ”incursiuni mai prelungite” prin cartierul Drumul Taberei. ”Câți bucureșteni nu vorbesc cu mândrie despre această impunătoare realizare urbanistică? Dar câți dintre ei știu că, la umbra acestui adevărat oraș al Bucureștiului, contemporan, pe latura mărginită de bulevardul Ghencea, a răsărit și a crescut, falnic, un nou cartier despre care se vorbește totuși mai puțin?”, continuă autorii broșurii. ”Aici, în locul unor căsuțe mai mult decât modeste, au fost construite peste 3.300 de apartamente, iar ca dotări – 450 de metri pătrați de spații comerciale, o școală cu 16 săli de clasă, o sală polivalentă.” Planul din 1983 prevedea ca acestora să li se adauge alte aproape 3.200 de apartamente, 5.400 de metri pătrați de spații comerciale, două școli generale, două grădiniț, o sală polivalentă și alte dotări social-culturale, care ar fi urmat să transforme cartierul într-un ”orășel cu 20.000 de locuitori”. Lângă el – o platformă industrială modernă care produce nasturi și mase plastice, piele sintetică, stofe de mobilă, tricotaje.

Cum au evoluat prețurile

Cartierul este cunoscut astăzi mai ales datorită ”campionilor din Ghencea” – echipa de fotbal Steaua București, al cărei stadion a fost inaugurat în 1974.

La fel ca în fotbal, și imobiliarele au performanțe oscilante. Prețurile locuințelor din zonă, care au înregistrat un vârf în perioada de boom dintre 2005 și 2008, au fost și ele afectate de criza economică. Astfel, potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 un apartamente cu două camere costa 127.056 de euro (preț cerut de vânzător), iar unul cu trei camere avea un preț de 136.989 de euro.

În mai 2014, prețul mediu cerut un apartament cu două camere era de 49.278 de euro, în timp ce o locuință cu trei camere costa 64.835 de euro. Aceste prețuri sunt cu 37%, respectiv 49% mai mici decât în martie 2008.