Light Dark

Cele mai mici chirii sunt solicitate, în momentul de față, de proprietarii din Timișoara, dacă ne raportăm la principalele centre regionale ale României.

Locuințele cele mai căutate, în general, în rândul potențialilor chiriași sunt apartamentele cu 2 camere. Acestea se închiriază, în medie, cu 400 euro/lună în Timișoara, potrivit datelor Imobiliare.ro. Proprietarii au efectuat scumpiri cu circa 14% într-un an, dar chiar și în aceste condiții diferența față de sumele cerute în Capitală și în Cluj-Napoca, orașe unde se și câștigă cel mai bine, rămâne considerabilă. Chiriașii plătesc, în medie, 530 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere în București, respectiv 550 euro/lună în Cluj-Napoca.

Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din Capitală a ajuns la 6.428 lei, echivalentul a circa 1.292 euro, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică. Angajații din Cluj obțin 6.083 lei, deci aproximativ 1.223 euro. Putem spune că în aceste orașe cheltuielile aferente închirierii unei locuințe ajung să reprezinte până la 45% din salariu.

Județul Timiș urmează Municipiul București și județul Cluj în clasamentul național în materie de câștiguri nete. Angajații obțin 5.460 de lei pe lună, echivalentul a 1.134 euro. Chiria reprezintă, însă, doar 35% dintr-un salariu.

Diferențe semnificative între prețurile solicitate în Timișoara și cele din București și Cluj-Napoca pot fi observate și în cazul garsonierele și apartamentelor cu 3 camere.

Garsonierele din Timișoara sunt listate la închiriere, în medie, cu 250 euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro. Chiar și după scumpiri cu 14% într-un an, aceasta rămâne cea mai mică sumă solicitată chiriașilor în cele mai mari orașe din țară. Spre comparație, chiria medie solicitată de proprietari în Cluj-Napoca și în București este de circa 350 euro/lună.

Apartamentele cu 3 camere pot fi închiriate cu 450 euro/lună în Timișoara, respectiv cu 700 euro/lună în București și 675 euro/lună în Cluj-Napoca.