România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul suprafeței locuibile

Locuințele din România au cea mai scăzută suprafață locuibilă de la nivelul Uniunii Europene (UE), susține Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank România.

Suprafața medie locuibilă din țara noastră este de 41 de mp, de peste 2 ori mai mică față de media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, de 90,1mp, potrivit datelor prezentate de economistul-șef al Raiffeisen Bank, scrie Economica.

Dumitru a explicat și că doar 18% din fondul de locuințe cuprinde spații rezidențiale construite după 1990, lucru care poziționează țara noastră în rândul ultimelor poziții la nivel european, dar și că principala modalitate de creștere a confortului ar fi cea de realizare a unor lucrări de modernizare la locuințele existente.

În plus, rata de supraaglomerare era în România de 48,4%, în 2016, față de media înregistrată la nivelul UE de 16,6%, iar numărul mediu de camere de persoană era de una, în mediul urban, și de 1,1 în mediul rural, față de media europeană de 1,7 camere.

Totodată, în țara noastră se întregistrează cel mai redus nivel al creditelor ipotecare din UE, cu o pondere de aproape 8% din PIB, iar fondul de locuințe finanțat prin intermediul acestora este de aproape 1%. Media înregistrată la nivelul UE este de 40,1%.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])