Light Dark

Luna septembrie, este în mod tradițional, o perioadă extrem de efervescentă pe piața închirierilor, mai ales în cazul orașelor care se pot lăuda cu unele dintre cele mai mari centre universitare din țară.

Cererea pentru proprietățile de închiriat explodează efectiv în marile orașe, iar odată cu ea și prețurile cresc, mai ales în contextul în care vedem o restrângere a ofertei în ultima perioadă.

“Septembrie este luna cu cele mai mari chirii, cea mai mare cerere și o ofertă în scădere. Începând cu luna august, avem în toate orașele mari din țară un surplus de cerere, de 20% până la 25%, care vine preponderent din partea studenților”, a declarat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la emisiunea “Banii, azi” difuzată de postul de televiziune TVR+.

“Există, totuși, diferențe foarte mari de la un oraș la altul. Dacă e să comparăm Cluj-Napoca și Timișoara, de exemplu, diferențele sunt și de 30%-35% în favoarea Clujului”, a mai explicat el.

Daniel Crainic a discutat și despre tendințele pe care am putea să le vedem în evoluția pieței închirierilor, atât până la finele lui 2023, cât și la începutul lui 2024. “Octombrie-noiembrie sunt perioade relativ calme pe piața chiriilor. Oferta nu este foarte mare, nu este nici cerere foarte mare, prețurile se mențin. Pe de altă parte, suntem într-o perioadă a pieței diferită față de anii anteriori – avem o fiscalizare mai ridicată în ultimul timp pe zona chiriilor și o cerere mai mare pentru că nici nu se tranzacționează așa cum se făcea înainte. Pe acest fond este de așteptat să nu avem o ieftinire a chiriilor în prima parte a anului viitor, dimpotrivă prețurile să se mențină sau chiar să se consolideze în continuare”, a explicat reprezentantul Imobiliare.ro.

Mai mult, proprietarii care își scot pe piață locuințele la închiriat vor încerca, cel mai probabil, să-și maximizeze sursele de venit în această perioadă în care inflația continuă să fie ridicată, fiscalizarea crește, iar costul vieții se menține, în general, ridicat.

Românii, proprietari sau chiriași?

Țara noastră rămâne una dintre cele de la nivel european unde să fii proprietar este de preferat, dar chiar și în aceste condiții, românii nu își permit neapărat să facă acest pas deosebit de costisitor și se orientează spre închirierea unei locuințe.

Există aici două categorii de viitori chiriași. În primul rând, sunt cei care nu își permit să acceseze astăzi un creditor ipotecar sau nu se mai încadrează la sumele de care ar avea nevoie, chiar și în condițiile în care prețurile de vânzare pentru proprietățile imobiliare au rămas relativ constante, iar puterea de cumpărare, teoretic, a crescut.

“Pe de altă parte, există și o latură a pieței care își permite să devină proprietar, dar așteaptă o cădere a pieței imobiliare, ce iată că nu se întâmplă. S-ar putea ca această așteptare să fie una nerealistă”, a mai spus Crainic despre cei care preferă, pentru moment, să locuiască în apartamente închiriate.

“Cert este că, în ultimul timp, chiriile au crescut mult mai mult decât prețurile de vânzare ale apartamentelor, iar pe măsură ce vom avea o stabilitate sau o scădere în zona creditelor, numărul tranzacțiilor, cu siguranță, va crește”, a concluzionat el.