Light Dark

Piața rezidențială a fost marcată, anul trecut, de o serie de tendințe care ar putea să rămână vizibile și în 2024. Iată care sunt acestea, dar și cum ar putea fi influențată evoluția sectorului imobiliar de majorarea cotei reduse de TVA la 9%, în opinia lui Gabriel Apostu, co-owner al agenției Apostu Estate.

Principalele tendințe identificate la nivelul pieței rezidențiale pe parcursul anului 2023 au fost, în opinia reprezentantului Apostu Estate, agenție care își concentrează activitatea în vestul țării:

  • digitalizarea și tehnologia: utilizarea crescută a tehnologiei – tururi virtuale, platformele online – a continuat să influențeze modul în care clienții interacționează cu piața imobiliară.
  • schimbări în preferințele cumpărătorilor: a putut fi observată o cerere mai mare pentru spații de lucru la domiciliu și pentru locuințe cu mai mult spațiu verde în apropiere.
  • sustenabilitate: a crescut interesul pentru proprietăți ecologice sau sustenabile, pe măsură ce oamenii au devenit mai conștienți de problemele legate de mediu.
  • dinamica prețurilor: au apărut variații ale prețurilor ca răspuns la factori economici și politici (ratele dobânzilor, politicile fiscale).

“În ceea ce privește 2024, este posibil ca unele dintre aceste tendințe să continue, în funcție de evoluția economică și socială. Digitalizarea va rămâne probabil un factor important, la fel și interesul pentru sustenabilitate. Schimbările în economie și politicile guvernamentale vor continua să joace un rol cheie în dinamica prețurilor și în cererea de pe piață”, este de părere Gabriel Apostu.

Cum poate influența majorarea TVA mersul pieței rezidențiale?

Eliminarea facilităților din construcții și majorarea cotei reduse de TVA ar putea să influențeze anul acesta piața imobiliară. Creșterea costurilor pentru dezvoltatori poate, de exemplu, să se traducă în prețuri mai mari pentru cumpărători.

Majorarea TVA ar putea avea ca efect și o reducere a cererii, în special în rândul cumpărătorilor sensibili la preț, este de părere reprezentantul agenției imobiliare. Oferta de locuințe noi ar putea fi afectată, totodată, de ritmul de construcție și de strategiile dezvoltatorilor în contextul noilor condiții fiscale.

“Abilitățile de negociere devin, astfel, și mai importante. Cumpărătorii ar putea fi puși în poziția de a negocia prețuri mai bune. Dezvoltatorii, pe de altă parte, vor trebui să își echilibreze nevoia de a acoperi costurile crescute cu menținerea unor prețuri competitive”, spune Gabriel Apostu.

“În această situație, este crucial să înțelegi piața, să fii bine informat cu privire la valoarea proprietăților și să ai abilități de comunicare eficiente pentru a ajunge la un acord care să fie avantajos pentru ambele părți”, concluzionează el.