Light Dark

Statistica arată că nu vom trece,din nou, printr-o bulă a segmentului rezidențial, însă jucătorii din piață trebuie să fie precauți.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688Anul trecut, în București, cea mai activă piață rezidențială din România, au fost finalizate 10.100 de unități locative, potrivit lui Gabriel Voicu, director New Homes Division din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, prezent la evenimentul Reconstruct 2015 organizat de wall-street.ro. Și în 2008, ultimul an de boom economic și imobiliar, numărul locuințelor finalizate a fost similar cu cel din anul trecut, iar în 2009 știm cu toțiice a urmat. ”În 2015, doar în primul semestru, au fost finalizate 4.777 de locuințe și, potrivit calculelor noastre, numărul lor va crește la aproximativ 10.000 până la sfârșitul anului, deci situația din 2009 nu se va repeta”, spune Gabriel Voicu.

Ce este diferit în 2015 față de 2009? În primul rând, cererea. ”Take-up-ul (rata de cumpărare -n.red.) este foarte mare și aceasta se datorează în primul rând stabilității prețurilor din ultima perioadă, care a readus încrederea consumatorului final. Acesta s-a reîntors în piață, susținut de bănci și nu doar prin «Prima Casă». Există în prezent și alte produse viabile pe piața împrumuturilor, vorbim de credite ipotecare cu DAE de 4% sau chiar mai mică”, explică Gabriel Voicu.

Și Corneliu Fecioru, managin director al companiei Wienerberger Sisteme de Cărămizi aduce în discuție date statistice. ”2014 a fost primul an de creștere de după 2009, iar în ultimii doi ani am văzut o creștere accelerată a autorizațiilor de construire eliberate pentru apartamente. Dacă în perioada 2009-2013 ponderea locuințelor individuale era de 60-70% din totalul autorizațiilor emise, astăzi vorbim de un procent de 55% și probabil că va scădea la sub 50%”, spune Corneliu Fecioru.

Așadar, în viitor, apartamentele par a fi soluția de locuire predominantă. În aceste condiții, putem vorbi despre o nouă bulă imobiliară? ”Nu vedem o creștere semnificativă a stocului, în condițiile cererii sănătoase din prezent. Astăzi, 95% din cerere vine din partea consumatorului final și 5% din partea investitorilor interesați de randamentul adus de chirii, spre deosebire de 2008, când 80% din cerere era formată din investitori speculativi și doar 20% din clienți finali”, spune Gabriel Voicu. ”Legat de prețuri, previziunile noastre sunt că se vor menține constante și chiar pot apărea scăderi pe anumite zone. Trebuie totuși să trataăm anul 2016cu precauție, chiar dacă în prezent avem o cerere sănătoasă și o ofertă adaptată la aceasta.”