Piața rezidențială din Timișoara este una dinamică și tot mai atractivă, având bune perspective pentru investiții semnificative în următorii ani, este de părere Vlad Vela, general manager al Vox Property Group, dezvoltator care vrea să construiască aici primul “oraș pe verticală” din România, un proiect de 14 milioane de euro în care, la doar trei luni de la lansare, s-au vândut deja 10% dintre locuințele disponibile.
“Piața rezidențială a înregistrat o creștere încă de la începutul anului, cu multe investiții începute încă din 2017 și cu majoritatea proiectelor estimate să fie livrate în perioada 2019-2020. Piața din Timișoara este dinamică și interesele pentru investiții de viitor sunt cu atât mai mari cu cât ne apropiem să devenim Capitala Culturală în 2021”, ne-a declarat Vlad Vela.
“Dezvoltatorii caută să ofere experiențe unice, proiectele deosebindu-se nu doar prin locație, dar și prin calitatea crescută a finisajelor și materialelor oferite, cât și prin accentul pus pe serviciile conexe oferite locuitorilor”, a mai explicat el, menționând, totodată, că Vox Property Group a ridicat nivelul așteptărilor și a demarat astfel proiectul rezidențial Vox Vertical Village – primul “oraș pe verticală” din România, la standarde BREEAM Excellent, după succesul înregistrat cu clădirea de birouri din portofoliu, Vox Technology Park, care a obținut cel mai mare punctaj acordat vreodată în țara noastră unei clădiri verzi.
Vela ne-a vorbit, de asemenea, despre evoluția prețurilor, dar și a tranzacțiilor de pe piața locală în 2019. “Prețurile vor continua să crească într-un ritm moderat, iar la nivel de tranzacții, deși din septembrie s-au înregistrat ușoare scăderi, realizăm că aceste date sunt la nivel de tranzacții semnate și nu iau în considerare contractele de rezervări. Astfel, chiar dacă T4 aduce o ușoară stagnare privind decizia de cumpărare, considerăm că anul viitor va fi unul favorabil pentru piața rezidențială din Timișoara”, a spus el.
Investiție de 14 milioane de euro într-un proiect rezidențial care va fi livrat în 2019. 10% din locuințe, vândute deja
Anul 2018 a pornit pentru Vox Property Group cu o investiția menită să schimbe piața rezidențială locală. Este vorba despre proiectul Vox Vertical Village pentru care lucrările au fost demarate deja și despre care Vlad Vela spune că reprezintă “o provocare ambițioasă, un concept unic pe piața din România și cu siguranță unul dintre pilonii viitorului pieței rezidențiale”.
Investiția se ridică la 14 milioane de euro, ansamblul urmând să ofere, după spusele general managerului, un stil de viață rezidenților, nu doar apartamente premium, formând astfel o comunitate exclusivistă, lucru diferit față de ofertele disponibile, în prezent, pe piața imobiliară.
“Principala provocare este setarea trendurilor de piață și ne bucură faptul că piața locală este deschisă spre noutăți. Arhitectura Vox Vertical Village nu schimbă doar felul în care arată un ansamblu rezidențial, dar, practic, permite realizarea unor case la înălțime și penthouse-uri în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat general managerul.
“Am introdus primul concept de terase generoase, în anumite locuri suprafețele acestora depășind chiar suprafața locuibilă, tocmai pentru a aduce locuitorii mai aproape de natură, în timp ce pot continua să se bucure de un stil de viață dinamic”, a mai adăugat el.
Rezidenții vor beneficia, totodată, de cinema, concierge, vor avea la dispoziție o piscină exterioară și spații comune generoase. Vox Vertical Village va cuprinde 120 de locuințe, dispuse pe 10 niveluri, și va fi livrat la sfârșitul anului viitor. În primele trei luni de la lansarea sa, s-au vândut 10% dintre unitățile disponible, vânzarea integrală a proiectului fiind estimată de către reprezentanții dezvoltatorului că va avea loc până în octombrie 2019.
Cumpărătorii nu mai aleg locuințe după preț și poziționarea acestora
Vlad Vela susține că prețul unei locuințe și poziționarea acesteia nu mai sunt principalele criterii luate în considerare la alegerea unei locuințe, cel puțin nu în cazul targetului proiectului Vox Vertical Village.
“Din experiența noastră, cumpărătorii sunt mult mai atenți la materialele de construcții folosite și la calitatea finisajelor. Din acest motiv, suntem singurii pe piață care livrăm locuințe finisate cu parchet de 50 de euro/mp și gresie de calitate superioară. Scopul nostru este ca acest proiect să fie sustenabil, locuitorii să fie mulțumiți și peste 20 de ani”, ne-a declarat el.
Un alt aspect important este și cel al serviciilor conexe puse de dezvoltator la dispoziția rezidenților “Pe lângă parcări și drumuri de acces, locuitorii caută confortul și își doresc să aibă toate serviciile la un loc. Bineînțeles, apropierea de natură, spațiile generoase și luminoase, terasele și atriumul pline de arbori și plante au avut un rol extrem de importat. Pe acest proiect, vom lucra cu cea mai mare pepinieră din Europa, iar zonele verzi vor fi întreținute cu sisteme automatizate”, a explicat general managerul, adăugând că se așteaptă ca acestea să arate la fel și peste 10-15 ani.
Vela a mai explicat că toate apartamentele cuprinse în ansamblu vor fi de tip smart home și că se va încuraja folosirea mașinilor electrice.
Perseveranța, una dintre cele mai importante caracteristici ale unui dezvoltator de succes
În opinia general managerului Vox Property Group, una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să dea dovadă un dezvoltator pentru a avea succes este perseverența. Importantă este, spune acesta, și dorința de a produce schimbări pe piață.
“Viziunea noastră este diferită față de ceilalți dezvoltatori și mulți au considerat că suntem <îndrăzneți> în realizarea proiectelor noastre. Dincolo de cifre și studii de piață, am crezut în viziunea noastră și credem în continuare că viitorul este acum, iar schimbarea pornește de la fiecare din noi”, a spus Vela.
El a mai explicat că, așa cum proiectul Vox Technology Park – hub-ul de ultimă generație cu certificare BREEAM Excellent, stații de încărcare pentru mașini electrice și acces biometric din portofoliul dezvoltatorului, este unul deosebit pentru o clădire de birouri, un lucru similar a fost gândit și pentru proiectul rezidențial al companiei -“orașul pe verticală”.
Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.