Light Dark

Locuințele din Cluj-Napoca vor continua să se scumpească, iar ritmul de creștere, chiar dacă este accelerat, este unul sustenabil pe termen lung, spun experții din domeniul imobiliar. În câțiva ani este posibil să vedem prețuri duble față de cele solicitate în prezent cumpărătorilor. Orașul are toate atuurile necesare pentru a atrage business, dar și tot mai mulți români interesați de stilul unic de viață pe care îl propune.

“Referindu-ne la piața rezidențială, Cluj-Napoca a devenit și continuă să fie cel mai interesant oraș din țară, iscând numeroase controverse în jurul sustenabilității prețului mediu solicitat pentru apartamentele și casele scoase la vânzare aici. Deși mulți analiști credeau că este o chestiune de moment, iată că acesta s-a impus ca cel mai scump oraș rezidențial al României, datorită unor atuuri de ordin economic – centrul universitar solid a creat bazele existenței unei industrii de IT puternice, care a atras după sine și alte industrii conexe. Un segment important din populația activă a ajuns să aibă venituri ridicate, ceea ce a atras forță de muncă calificată. Mediul cultural bogat, încurajat și de existența infrastructurii propice, a contribuit prin festivalurile de anvergură – TIFF, Untold, etc – la magnetismul Clujului ”, explică Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

“Am constatat o concentrare a micilor investitori din Cluj, dar și județele învecinate, pe rezidențialul din Cluj-Napoca. Avem astfel contextul care a asigurat cerere mare atât pe chirii, cât și pe achiziții, coroborată cu un relief aparte care, spre deosebire de alte zone din țară ca Timișoara sau București, limitează posibilitățile de dezvoltare și oferta de terenuri”, adaugă el.

Găsiți, mai jos, principalele concluzii ale dezbaterii organizate de Imobiliare.ro pe tema “Cluj-Napoca, încotro? Mai este loc de creștere pe o piață imobiliară de 5 stele?” în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca la care au participat 330 de profesioniști activi în sectorul de real estate:

  • Ritmul de creștere înregistrat la nivelul pieței rezidențiale din Cluj-Napoca, chiar dacă este unul foarte accelerat, poate fi sustenabil pe termen lung;
  • Orașul are, în continuare, un potențial mare de creștere, susținut de stilul de viață pe care îl propune locuitorilor. Acesta își menține atractivitatea nu doar pe plan regional, ci și la nivel național;
  • Prețurile locuințelor vor continua să se majoreze chiar și cu 15% pe an;
  • Polul universitar puternic și marile proiecte de infrastructură demarate de autorități sunt doi dintre diferențiatorii orașului în fața altor centre regionale majore ale țării;
  • Achizițiile în scop investițional pot fi mai profitabile în cazul în care sunt direcționate către terenurile care sunt încă disponibile pe piața imobiliară locală.

Majorări ale prețurilor cu 15% pe an

Vom vedea în Cluj prețuri de 5.000-6.000 de euro/mp peste câțiva ani. Nu vor fi salturi majore, de 30%-40%, vom avea creșteri de 10%-15% în fiecare an”, este de părere Cătălin Priscorniță, CEO Blitz, agenție imobiliară fondată în Cluj-Napoca care și-a extins activitatea la nivel național și a încheiat anul trecut cu vânzări în valoare de 9,3 milioane de euro.

Din punctul său de vedere, orașul se transformă continuu, iar în privința experienței de locuire pe care o oferă nu are rival la nivel național. În plus, Cluj-Napoca este și un oraș curat și sigur.

Priscorniță spune, totodată, că haosul de la nivelul dezvoltărilor imobiliare noi este deja de domeniul trecutului, iar proiectele demarate de administrația locală vor face orașul și mai atractiv.

“Fiecare verigă o influențează pe cealaltă. Viața bună din Cluj atrage tineri inteligenți, ei atrag la rândul lor antreprenorii care vor să-și dezvolte businessuri aici, antreprenorii generează locuri de muncă bine plătite, iar acestea au impact asupra prețurilor pe metrul pătrat. Este un ecosistem”, a explicat CEO-ul Blitz în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața locală în primele trei luni din 2024 a fost de 2.500 de euro/mp util.

Cluj-Napoca nu are concurență

Poziția extrem de favorabilă în care se află în prezent, dar și bunele sale perspective de dezvoltare în viitorul apropiat au fost puse în discuție în cadrul evenimentului și de Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, un alt brand extins la nivel național care include o rețea cu 700 de agenți imobiliari.

Clujul are în continuare un potențial foarte mare de creștere. Am fost recent în câteva excursii prin vestul Europei și când m-am întors am fost surprins plăcut să găsesc orașul acesta ca având un standard de viață mai ridicat ca cel din Napoli, Sicilia sau Roma”, a explicat Cuc.

Președintele RE/MAX România este, totodată, de părere că viitorul orașului va fi strâns legat de succesul proiectelor de infrastructură de pe lista autorităților. “Nu cred că este oraș în țară care să aibă așa proiecte mai mari de infrastructură care ar putea să schimbe radical viața locuitorilor. Mă refer aici la trenul metropolitan, la centura metropolitană, la metroul care deja e legendar. Apar o mulțime de poli de dezvoltare, spitale uriașe au fost anunțate, avem cea mai mare universitate din țară și cea mai mare densitate de studenți. Toate acestea lucruri sunt niște potențiali magneți pentru Cluj”, a spus el.

“Clujul mai are un atu geografic și anume că pe o rază de 300 de kilometri nu prea are concurență. Celelalte orașe mari ale țării nu au particularitatea aceasta”, a mai adăugat președintele RE/MAX România în cadrul evenimentului organizat de Imobiliare.ro.

Cartea câștigătoare pentru cei care vor să investească în Cluj

Investițiile făcute în Cluj-Napoca pentru închiriere ulterioară nu sunt, în momentul de față, cele mai profitabile, mai ales dacă le comparăm cu unele similare în alte orașe mari din țară. Există, însă, unele ferestre de oportunitate pentru cei interesați de imobiliarele locale.

“Rentabilitatea prețului de investiție în Cluj nu este, din păcate, prea bună. Dacă luăm în considerare Brașovul unde faci o achiziție de 100.000 de euro și închiriezi chiar și la 800 de euro în unele cazuri, în Cluj cu o sumă similară cumperi o garsonieră sau un apartament cu o cameră și închiriezi cu 400 de euro”, a explicat Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, agenția imobiliară activă pe piața rezidențială locală încă din 2014.

Sfatul său pentru cei interesați de o investiție în imobiliare este ca aceștia să-și îndrepte căutările spre terenurile în zonă.

Terenurile sunt cele mai bune din perspectiva rentabilității, indiferent dacă discutăm despre revânzare, autorizare sau chiar și construcție, scopul investiției poate fi diferit. Încă este loc de creștere mai ales în zonele limitrofe ale Clujului. Am avut o investiție care în 4 ani a crescut de 10 ori”, a mai adăugat Oltean.

Cluj-Napoca vs București. Care este adevărata capitală imobiliară a țării?

Piața rezidențială din Cluj-Napoca este una dintre cele mai puternice din România, rivalizând în unele aspecte cu Bucureștiul. Prețurile locuințelor urmează o traiectorie ascendentă continuă și bat record după record nu doar pe plan regional, ci și la nivel național. Segmentul închirierilor este susținut pe de-o parte de numărul mare de studenți înscriși la facultățile care își au sediul aici sau de micii investitori și pe de altă parte de sectorul turistic sprijinit de marile evenimente organizate local.

Chiar dacă atunci când vine vorba despre bugetele necesare pentru realizarea unei achiziții sau pentru închirierea unei locuințe putem observa, pe anumite tipologii de proprietăți, că orașul Cluj-Napoca depășește Capitala, când facem o comparație între aceste două mari piețe rezidențiale nu trebuie să neglijăm diferențele care apar în materie de ofertă. În ciuda faptului că ambele urmează o tendință de scădere accelerată la acest capitol în cazul locuințelor listate la vânzare, numărul efectiv al proprietăților disponibile pe piața din Capitală este mult mai mare.

Tocmai din acest motiv putem observa diferențe considerabile între extremele înregistrate în cele două orașe. Dacă în Cluj-Napoca cele mai scumpe locuințe sunt scoase la vânzare în cartierul Andrei Mureșanu cu un preț mediu de 2.800 euro/mp util, iar cele mai ieftine pot fi cumpărate plătind circa 2.000 euro/mp util, în zone din nordul Bucureștiului proprietarii și dezvoltatorii solicită și 3.000 euro/mp util pentru apartamente în timp ce în sudul orașului poți face o achiziție chiar și cu un preț mediu de 1.200 euro/mp util.

O situație similară poate fi întâlnită și pe segmentul închirierilor. În luna martie, cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca puteau fi găsite în cartiere precum Andrei Mureșanu sau Plopilor și se închiriau cu 650-670 euro/lună, în timp ce în Someșeni chiria pentru o proprietate similară era de 425 euro/lună. În Capitală discutăm despre diferențe mult mai mari între extremele pieței, de la o medie de aproximativ 1.300 euro/lună în Primăverii la 350 euro/lună în zone ca Giurgiului sau Ferentari.

Evenimentul Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca a fost organizat în parteneriat cu Delta Studio – unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii integrate pentru interioare din România,Banca Comercială Română, DS Automobiles prin Mega Group Timișoara,Crama Petro Vaselo, Blitz,CRM REBS– publicare automată pe portaluri, website agenție imobiliară, contracte digitale și multe altele șiISHO– proiect mixed-use care își propune să fie un reper al Timișoarei de mâine