O piață rezidențială pe care proprietățile se tranzacționează la prețuri foarte mari poate aduce o vreme câștiguri consistente pentru jucătorii care activează la nivelul său, dar nu este neapărat și o piață bună. În regiunea de vest a țării găsim atât extreme în materie de costuri pentru cumpărători, cât și cazuri în care locuințele sunt accesibile în comparație cu veniturile obținute de locuitori.
Pe de-o parte, piața din Cluj-Napoca bate record după record la nivel național în privința prețurilor, este criticată de mulți și dată ca exemplu nesănătos de creștere în imobiliare. Evoluția pe care o are Oradea în ultima perioadă, ce a propulsat orașul pe poziția a doua în clasamentul celor mai scumpe din vest, ridică la rândul său unele semne de întrebare. Pe de altă parte, la categoria “așa da” găsim piețe precum cea din Timișoara sau cea din Arad.
“Timișoara are o piață stabilă, nu-mi doresc să meargă pe drumul Clujului și să devină o piață imobiliară speculativă“, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Municipiului Timișoara în cadrul unui eveniment din seria regională Imobiliare.ro HUB.
“Oradea a ajuns, de asemenea, pe locul 2 în regiune, a depășit Timișoara. Eu sunt din Oradea și nu mi se pare deloc un exemplu pe care ar trebui să-l urmăm. Nu aș vrea ca piața din Timișoara să devină una care să nu fie deschisă spre exterior și spre investiții, care să se bazeze mai degrabă pe o bulă decât pe o creștere sănătoasă. Cred că modelul pe care îl vedem în Timișoara este unul mult mai sustenabil. Avem multe locuri de muncă, iar orașul este atractiv din punct de vedere economic, pentru investiții atât din sectorul industrial, cât și din IT sau imobiliare. Avem prețuri medii similare cu cele înregistrate la nivel național, dar urmăm Bucureștiul la salariu. Cred că acest echilibru este unul pe care Timișoara trebuie să-l păstreze în continuare”, a mai adăugat el.
Prețul mediu solicitat pentru apartamente de proprietari și dezvoltatori a ajuns în Timișoara, luna trecută, la 1.544 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În același timp, Cluj-Napoca a bătut un nou record național înregistrând un preț mediu de 2.666 euro/mp util, iar Oradea a ajuns la 1.550 euro/mp util, după un avans cu 15% într-un an.
Lațcău nu este singurul invitat care a participat la primele două evenimente Imobiliare.ro HUB de anul acesta care a dat Timișoara ca exemplu pozitiv în imobiliarele românești.
“Timișoara este, dintre orașele mari, un exemplu de <așa da> în ceea ce privește accesibilitatea apartamentelor. Prețul mediu este de circa 1.500 euro/mp util și a avut o ascensiune de 50%-60% față de 2008-2009 spre deosebire de alte orașe care au avut o creștere mult mai accelerată, însă nu mai sunt accesibile pentru oamenii care locuiesc în ele”, a explicat și Călin Centea, Head of Sales pentru proiectul ISHO din Timișoara.
Centea a mai dat ca exemplu de oraș cu o piață imobiliară matură, accesibilă pentru locuitori, și Aradul.
“O piață scumpă nu este și o piață bună pentru că devine o piață speculativă, iar un oraș precum este Aradul consider că orice ar trebui să facă, dar să nu ia acest drum pentru că nu are puterea financiară să reziste în fața unei crize. Dacă astăzi prețul depășește 1.500 euro/mp și vine o corecție, piața se va duce la 500 euro/mp pentru că s-ar prăbuși. Inclusiv Bucureștiul a pățit acest lucru în 2009 și nu putem să comparăm puterea financiară de acolo cu cea din Arad. Timișoara, în schimb, nu s-a prăbușit în 2009, nici Aradul”, a mai spus Centea.
Pe plan local, apartamentele din Arad sunt scoase la vânzare de proprietari și dezvoltatori un preț mediu de 1.077 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
În opinia reprezentantului ISHO, marea problemă care apare, în schimb, atât la nivelul orașului Arad, cât și la nivelul Timișoarei vine pe fondul numărului tot mai limitat de proprietăți disponibile în piață.