Light Dark

Începutul anului 2024 arată mai mult decât promițător pentru evoluția pieței rezidențiale din România, dacă ne uităm la statisticile legate de tranzacțiile realizate cu imobile. Trebuie să privim, însă, dincolo de cifre și să vedem care au fost, de fapt, factorii ce au dus la apariția acestor majorări.

Pe scurt, datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) indică aproape 4.000 de tranzacții în plus realizate în ianuarie comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv circa 6.500 de tranzacții încheiate suplimentar în februarie față de același interval din 2023.

“Trebuie să fim atenți și la motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. Au fost foarte multe promisiuni care au ajuns la maturitate și au fost foarte multe promisiuni semnate exact pe ideea de achiziție în viitor pentru că se dorea să se beneficieze de TVA-ul de 5%. Este bine să ne uităm la statistici, dar trebuie să vedem și ce se află în spatele lor”, a declarat Călin Centea, Head of Sales ISHO, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Arad.

Goana românilor după proprietăți de la finele lui 2023 a fost susținută și de contextul din ce în ce mai bun apărut la nivelul pieței de creditare. Ofertele cu care băncile au venit în întâmpinarea celor care și-au dorit să obțină finanțare începând cu jumătatea anului trecut au încurajat cererea.

“În primul trimestru al anului trecut toată lumea se aștepta să se prăbușească piața imobiliară. Oamenii așteptau să scadă prețurile mai întâi, apoi așteptau să scadă dobânzile și au amânat cât de mult au putut decizia de achiziția. În momentul în care în vară am început să vedem dobânzi fixe mai prietenoase, persoanele respective au început să finalizeze tranzacții și s-au grăbit pe final de an luând în considerare oferta în scădere și TVA-ul în creștere”, a explicat și Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, în cadrul aceluiași eveniment. care a reunit aproximativ 150 de profesioniști din domeniul imobiliar care își desfășoară activitatea în Arad.

“E normal să crească numărul de credite pentru că în primul trimestru din 2022 IRCC era undeva la 8,5%, am intrat în 2023, iar din aprilie și până în iulie a scăzut la 5%. Automat a crescut și numărul de credite. De aceea am avut foarte multe tranzacții, plus modificarea apărută la nivelul cotei TVA”, a ținut să sublinieze și Gabriel Apostu, cofondator al agenției Apostu Estate, cu birouri deschise în Arad și Timișoara.

Cum arată cifrele ANCPI

În luna ianuarie au fost vândute, la nivelul întregii țări, 37.241 de imobile, cu aproape 4.000 pentru nivelul din prima lună a anului trecut, dar și cu 23.340 mai puține decât în decembrie. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în București, Ilfov și Brașov unde s-au tranzacționat, în total, aproape 11.500 de imobile.

În Arad s-au tranzacționat în această perioadă 523 de imobile, fapt ce a plasat județul pe locul 20 în țară. Din total, 125 au fost unități individuale, deci în mare parte apartamente. Vedem, astfel, o creștere cu 21% față de ianuarie 2023.

În luna februarie au fost vândute în România 53.793 de imobile, cu 16.552 mai multe decât în ianuarie și cu circa 6.500 în plus față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate de această dată în București, Ilfov și Iași, în total fiind vorba despre aproximativ 15.800 de case, terenuri și apartamente.

În Arad s-au tranzacționat 1.102 imobile, dintre care 205 au fost unități individuale, față de 172 anul trecut. De această dată, Aradul a urcat pe locul 13 în clasamentul național.

Tendințe pe piața de creditare

Specialiștii Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, anticipează noi scăderi la nivelul dobânzilor pe parcursul lui 2024, lucru care-i va încuraja pe tot mai mulți români să caute finanțare. Începutul acestui an a indicat, deja, o creștere semnificativă a interesului pentru finanțare.

Dacă inflația va urma în continuare o tendință de scădere este posibil să vedem și o reducere semnificativă a IRCC, după jumătatea anului. Până atunci, dobânzile fixe sunt cele care permit un nivel mai atractiv al creditării.

Îmbunătățirea condițiilor de finanțare alături de creșterea cererii pentru locuințe și oferta tot mai limitată disponibilă în piață ar putea genera contextul necesar pentru apariția unbor noi majorări ale prețurilor în următoarea perioadă.