Light Dark

Ne apropiem cu pași repezi de începutul unui nou an universitar, când în principalele orașe din țară vor ajunge studenți pregătiți să intre în cursa pentru găsirea celor mai bune locuințe care pot fi închiriate la prețuri cât mai accesibile.

Odată cu această migrație a tinerilor spre marile orașe, vor fi înregistrate unele tendințe de creștere la nivelul segmentului de închirieri, așa cum se întâmplă, de altfel, în fiecare an.

“În următoarea perioadă vom avea studenții foarte activi în centrele universitare din țară. Aceștia vor aduce un surplus de 20%-25% pe cerere” , a declarat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, pentru Știrile ProTV.

Un avans se va putea observa și la nivelul prețurilor solicitate de către proprietari pentru locuințele scoase la închiriat. “Ne așteptăm la creșteri ale prețurilor, cu o medie care urmează să se situeze în jurul valorii de 10%-15%” , a mai adăugat Crainic în cadrul apariției televizate.

Chiriile s-au scumpit deja de la începutul anului și până la mijlocul lunii august în cele mai mari orașe din țară – București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Iași, Timișoara – atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere.

Astfel, cele mai scumpe garsoniere sunt disponibile luna aceasta în Cluj-Napoca. Potențialii chiriași trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă medie de 320 euro/lună. Doar de la începutul lui 2023 și până în prezent, sumele solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu aproape 14%, aceasta fiind a doua cea mai mare scumpire observată în rândul celor șase orașe puse sub lupă în cadrul analizei Imobiliare.ro.

Tot Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasament și în cazul apartamentelor cu 2 camere. După un avans cu 16% de la începutul lui 2023, persoanele interesate de închirierea unui apartament cu 2 camere au ajuns să achite un preț mediu de 499 euro/lună, în timp ce în Capitală cei care erau pregătiți să se mute au găsit astfel de proprietăți cu 480 euro/lună.

Clasamentul se schimbă în cazul apartamentelor cu 3 camere. Cele mai mari chirii sunt solicitate în București.