Rolul femeii este unul vital în imobiliare. Ea are abilități care o ajută să relaționeze mai ușor cu cei din jur și să-i înțeleagă mai bine, iar aceste aspecte sunt esențiale pentru că vorbim despre un domeniu care este despre oameni, emoțiile lor și acel sentiment unic de siguranță pe care îl găsești doar acasă.
Dar tocmai prin natura meseriei sale și a numărului mare de persoane cu care interacționează, femeia din imobiliare poate să se simtă uneori expusă și chiar vulnerabilă. Ca femeie ai întâlnit, cel mai probabil, cel puțin o dată pe cineva cu percepții și atitudini bazate pe gen, te-ai lovit de sexism sau poate chiar de diverse forme de agresiune emoțională sau verbală.
În ciuda mișcărilor sociale din ultima vreme, precum #metoo, încă nu se vorbește destul de mult despre astfel de situații în România. Acesta a fost și motivul pentru care am decis să lansăm proiectul editorial „Imobiliare pentru ele” . Nu căutăm victime, nici nu vrem să găsim vinovați, dar ne dorim să facilităm un dialog deschis și sincer pe această temă în imobiliare.
siguranța și vulnerabilitatea femeilor în imobiliare
Imobiliare.ro – primul și cel mai accesat portal imobiliar din România, și Clubul Profesioniștilor în Imobiliare – platformă dedicată specialiștilor activi în real estate-ul românesc, au inițiat un sondaj în rândul femeilor care lucrează în domeniu pentru a afla mai multe detalii despre siguranța lor, dar și despre vulnerabilitățile pe care le resimt pe plan profesional.
Este pentru prima oară când acest subiect este abordat pe larg în sectorul imobiliar din țara noastră, motiv pentru care ne-am dorit ca imaginea obținută pe baza rezultatelor sondajului să fie una cât mai clară. Am alocat, astfel, o perioadă de timp destul de generoasă colectării răspunsurilor, cercetarea fiind realizată în intervalul 11 decembrie 2020 – 23 februarie 2021.
dintre femeile care au luat parte la sondaj spun că au existat situații de-a lungul carierei în care s-au simțit stânjenite de comentariile necorespunzătoare primite din partea clienților sau colegilor
dintre femeile care au luat parte la sondaj spun că au existat situații în care s-au simțit vulnerabile sau chiar s-au temut pentru siguranța lor în timpul programului de lucru
Interacțiunea cu clienții
În interacțiunile de natură profesională avute cu partenerii sau clienții, aproape 40% dintre femeile intervievate în cadrul sondajului nostru au declarat că nu au întâmpinat probleme de-a lungul timpului și că au avut mereu o experiență plăcută.
Pe de altă parte, 60% dintre respondente au afirmat că s-au confruntat cu dificultăți. Cele mai întâlnite au fost insinuările sau glumele cu o conotație sexuală făcute de aceștia (33%), respectiv situațiile în care le-au contactat ulterior cu mesaje necorespunzătoare, de natură personală, prin telefon sau e-mail (25%).
Deși sunt rare, unele incidente de contact fizic nedorit au fost semnalate de cele care au participat la cercetare. Într-un caz izolat, o femeie s-a confruntat și cu un client care a folosit gesturi obscene în acest tip de interacțiune profesională.
Important de menționat este faptul că în întâlnirile avute cu partenerii de business sau cu clienții, cele care activează în domeniu nu au avut niciodată de-a face cu un atac fizic violent.
Interacțiunea cu colegii
Cele mai multe dintre femeile care au participat la sondajul nostru (66%) au declarat că, de-a lungul carierei lor profesionale, nu au avut nicio problemă cu alți colegi din agenție sau din domeniul imobiliar. Toate interacțiunile de natură profesională au avut ca rezultat o experiență cât se poate de plăcută.
În situațiile în care au apărut, însă, unele probleme, de cele mai multe ori a fost vorba despre insinuări sau glume cu o conotație sexuală (22%). Circa 9% dintre cele intervievate au fost contactate, totodată, cu mesaje necorespunzătoare, de natură personală, prin telefon sau e-mail.
Deși foarte rare, au existat și cazuri în care a fost semnalat contactul fizic nedorit sau chiar atacul fizic violent, cu sau fără tentă sexuală.
Important de menționat este și faptul că 44% dintre femeile care au participat la sondaj spun că o politică anti-hărțuire bine definită și accesibilă ar fi utilă în cadrul agențiilor sau companiilor imobiliare, în timp ce 37% consideră la fel de potrivită o discuție internă deschisă pe tema hărțuirii, indiferent dacă este vorba despre hărțuire psihologică, morală sau sexuală.
Când vine vorba despre cunoașterea drepturilor pe care le au în relație cu angajatorii, 58% dintre persoanele intervievate ne-au declarat că știu de existența unei legi în România care este menită să-i protejeze de abuz și hărțuire psihologică pe angajați la locul de muncă.
Din fericire, putem spune că 85% dintre participantele la acest studiu nu vor fi nevoite să ia măsuri pe baza legii, pentru că nu au fost până acum victimele unui astfel de comportament.
Contextul vulnerabilității femeilor în imobiliare
Aproape 48% dintre femeile care lucrează în domeniul imobiliar și au participat la sondajul nostru au declarat că de-a lungul timpului au existat situații în care s-au simțit vulnerabile sau chiar s-au temut pentru siguranța lor în timpul programului de lucru.
De cele mai multe ori, astfel de momente au apărut în timpul unei vizionări (31%) sau la o întâlnire cu un potențial client (12%). Extrem de rar, femeile s-au confruntat cu o astfel de situație la birou sau în timpul unui eveniment de tip open house. Pe de altă parte, acest tip de evenimente nu este încă extrem de răspândit în practica de la nivel național.
Trebuie menționat, totodată, că femeile care au luat parte la cercetarea noastră nu au întâmpinat niciodată o situație în care au fost puse într-o poziție de vulnerabilitate la o întâlnire avută cu un coleg de breaslă.
Reacția femeilor la situațiile dificile offline și online
De cele mai multe ori, femeile din imobiliare care au întâmpinat dificultăți în interacțiunile de natură profesională sau au fost puse în situații în care s-au simțit stânjenite de comentariile necorespunzătoare primite din partea clienților sau colegilor au avut reacții rapide la adresa acestora. Ca răspuns, au atras imediat atenția persoanei respective cu privire la comportamentul necorespunzător avut (29,5%).
A doua cea mai uzuală reacția este cea de a ignora cu totul situația dificilă întâmpinată și de a continua interacțiunea cu interlocutorul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Circa 27% dintre cele care au participat la sondaj au ales această cale.
Doar 4% dintre femei au cerut ajutorul unui coleg sau al unui șef . În cazuri izolate s-a cerut ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten în rezolvarea situației sau incidentul a fost raportat autorităților.
Pentru un profesionist în imobiliare, prezența pe platformele social media este extrem de importantă. Acestea pot fi canale excelente pentru creșterea brandului personal, dar și pentru obținerea unor leaduri. În mediul online, însă, doar 33% dintre femeile care au participat la sondaj au declarat că nu s-au confruntat cu probleme și că nu au primit mesaje necorespunzătoare.
Ca reacție, 29% dintre cele intervievate au blocat în astfel de cazuri interacțiunile cu conturile respective, în timp ce 11% au ales să atragă atenția interlocutorilor cu privire la comportamentul necorespunzător avut.
Circa 14% dintre ele au decis, în schimb, să ofere un răspuns diplomat pentru a nu pierde pe viitor contactul cu persoana respectivă în interes de muncă, în timp ce 13% au ignorat cu totul mesajul primit.
Raportarea situațiilor de abuz și hărțuire
Doar 20% dintre femeile care au participat la sondaj consideră că cele care activează în domeniu ajung să și raporteze situațiile de hărțuire pe care le-ar putea întâlni în activitatea profesională.
Când vine vorba despre motivul care le face pe victime să păstreze tăcerea, teama pentru propria siguranță nu este pe primul loc, așa cum ar fi de așteptat.
În schimb, 38% dintre ele consideră că dacă o femeie raportează un astfel de comportament ar putea să îi dăuneze carierei sau modului în care este percepută de către colegi, în timp ce 29% spun că cel mai probabil cele care întâmpină astfel de situații dificile pur și simplu un își doresc să fie văzute în ipostaza victimei.
Întrebate dacă ar fi puse astăzi în fața unei situații de hărțuire sexuală, verbală sau nonverbală, fie că este vorba despre o glumă cu tentă sexuală, o propunere indecentă, flirt sau gest obscen, sau chiar fizică, dacă ar raport-o șefului, departamentului HR sau autorităților 55% dintre femeile care au luat parte la sondaj au răspuns afirmativ.
Pe de altă parte, 42% au spus că totul ar depinde de context și 3% că nu ar lua o astfel de decizie.
Metode de prevenție
Femeile din imobiliare iau, de cele mai multe ori, diverse metode de prevenție pentru a se proteja de situațiile nedorite sau periculoase care pot să apară în timpul activității profesionale.
Dintre cele intervievate, aproape jumătate anunță mereu un coleg, membru al familiei sau prieten unde se vor afla atunci când merg la o vizionare sau la o întâlnire, iar 25% au grijă să organizeze mereu întâlnirile doar în locuri publice.
Pentru cazuri de urgență, 7% dintre femei au mereu cu ele un spray lacrimogen. Extrem de rar sunt instalate pe telefonul mobil și diverse aplicații de siguranță.
Cele mai multe respondente nu au luat, până acum, în considerare și participarea la un curs de autoapărare pentru a se pregăti pentru o eventuală ipostază dificilă în care ar putea să se găsească pe viitor.
În total, 261 de femei care lucrează în imobiliare, în funcții ca agent sau consultant imobiliar, ne-au oferit în mod anonim punctul lor de vedere în cadrul sondajului. Ținem să le mulțumim pe această cale pentru implicare!
Deși cele mai multe dintre persoanele intervievate se încadrează în grupele de vârstă 20-29 de ani, respectiv 30-39 de ani, la elaborarea sondajului nostru au participat inclusiv femei cu experiență largă în activitatea din imobiliare, cu vârste de peste 50 de ani.
Cercetarea s-a desfășurat la nivel național. Cele mai multe respondente lucrează pe piețele din zona București-Ilfov și din județele Cluj, Brașov și Iași.
poveștile lor
Femeile din imobiliare ajung uneori să întâmpine situații dificile în activitatea de zi cu zi, așa cum se poate observa din rezultatele sondajului. Cu ce se confruntă în mod punctual și ce senzații trăiesc în astfel de momente?
Am aflat toate aceste lucru de la unele dintre cele care au luat parte la cercetarea noastră. Au dat dovadă de mult curaj și ne-au spus poveștile lor. Mai jos, o selecție realizată pe baza mesajelor primite.
„Cel mai frică mi-a fost când trebuia să merg la vizionări în cadrul unui ansamblu imobiliar aflat la periferia Bucureștiului, iarna, după ora 18:00. Afară era întuneric beznă, în bloc nu locuia nimeni, pază nu exista, iar toți colegii mei plecaseră deja. Nu m-aș fi gândit că s-ar putea întâmpla ceva, dacă nu aș fi primit cu câteva zile înainte telefoane cu număr privat și înjurături, amenințări sau farse. Abia atunci am realizat că în această meserie nu poți să știi cu cine o să te întâlnești”
„Am avut multe situații în care clienții mi-au făcut avansuri de natură sexuală – flirt, invitații la cafea/cină/vin, bani pentru servicii sexuale. Am reușit întotdeauna să le tratez prin a le explica relația strict profesională dintre noi. Este extraordinar de deranjant, mai ales că cei mai înstăriți financiar au impresia că pot cumpăra totul, dar este o problemă generală în țara noastră. Femeia are mai puțină putere deocamdată”
„Întâmplarea a avut loc în cadrul unei întâlniri cu proprietarul unei vile ce nu era locuită. Era sinistru! M-am găsit singură într-o casă cu un bărbat corpolent, care căuta contactul fizic încercând chiar și verbal să se apropie. Evident că îmi căutam ipostaze care să presupună ieșirea lui din încăpere, sub pretextul de a face poze, lucru pentru care am și ajuns acolo. La un moment dat, nu a mai ieșit din încăpere și m-a atins pe partea dorsală. În cel moment, am luat telefonul, m-am uitat la oră, i-am spus că trebuie să ajung la o vizionare și că vom stabili celelalte detalii la telefon. Nu am mai apelat niciodată acel număr de telefon și mi-am setat numele astfel încât să nici nu răspund, în cazul în care va suna. Consider că am fost într-o situație cu risc ridicat și am avut noroc. Cu siguranță se pot întâmpla multe lucruri în cadrul unor astfel de întâlniri!”
„Nu mi s-a întâmplat nimic. Și chiar dacă s-au făcut glumițe cu tentă sexuală, nu m-au deranjat, chiar m-am distrat”
„În lift, dezvoltatorul cu care mergeam să văd apartamentele gesticula, întâmplător atingându-mă lateral pe sân. O situație teribil de urâtă! Chiar ieri mi-am adus minte de această situație și m-am cutremurat scârbită”
„Șeful agenției imobiliare la care am lucrat anterior îmi făcea avansuri, uneori de față cu restul colegilor. De asemenea, îmi sugera constant că ar trebui să renunț la căsnicia mea, pe motiv că soțul nu se ridică la nivelul meu. În urma refuzurilor acestor avansuri, activitatea mea profesională nu a mai contat, iar atitudinea șefului a devenit foarte ostilă. Am ales să părăsesc acea companie, nu am mai putut accepta nedreptățile și lipsa de respect de care aveam parte zilnic”
„La vizionarea unui apartament (n.r am întâmpinat o problemă). Sunt câțiva ani de atunci, eram novice în imobiliare. Cu toate acestea, am făcut față situației și am ieșit cu bine din acel moment dificil fără să mi se fi întâmplat ceva. Am știut să fac față situației și să merg înainte, învățând cum să reacționez în momente dificile. Este riscant când mergi la vizionări de proprietăți noi, nu poți ști peste cine dai. Important este să te descurci să nu ți se întâmple nimic”
„Un client tot pipăia în continuu. Am ignorat primele dăți. Până la urmă l-am atenționat și am decis să nu mai colaborez cu acesta”
„Nu am avut experiențe neplăcute. O atitudine și o ținută sobră și profesionistă limitează/anulează orice gen de intimidare”
„Cel mai neplăcut este să mergi la vizionări cu bărbați pentru vânzare de apartamente în construcție și să te mai prindă și noaptea.Pe la începutul carierei îmi programasem o vizionare destul de târziu, motivul fiind disponibilitatea clientului la acea oră. Am intrat în apartament și respectivul a început să mă întrebe cum de lucrez atât de târziu, dacă nu îmi e teamă să merg în case cu oameni străini și să-mi relateze cât de dificilă îi este viața cu soția. Pe tot parcursul vizionării insinua un flirt vag, dar totuși de înțeles, și lansa apropouri. Asta este doar o situație, ulterior, la fostul loc de muncă (…) aveam un coleg team leader care era extrem de libidinos atât cu mine, cât și cu restul colegelor. De la apropouri cu privire la sfârcurile mele până la insinuări de a ne lua o cameră împreună. Niciodată nu i s-a atras atenția de către conducere, deși era un comportament cunoscut”
„Au fost mai multe momente în timpul vizionărilor când eram la începutul meseriei în imobiliare. Discuții cu tentă sexuală, dar galante, cu perdea, din partea clienților, discuții <în glumă> în care clienții se dădeau la mine. Mereu la răspundeam într-un fel diplomat că nu sunt interesată. Acum, în același fel diplomat le dau peste nas și-i pun la locul lor, le tai craca de la rădăcină, ca să zic așa, și nu mai îndrăznesc să inițieze astfel de discuții cu tentă sexuală”
„M-am străduit mult să trec peste acea situație și nu vreau să îmi reamintesc în detaliu. Îmi pare rău!”
„Un proprietar îmi făcea avansuri și propuneri cu tematică sexuală. Am ignorat și am decis să trec peste, dar am și renunțat la colaborarea cu acea persoană”
„Consider că din semnalele pe care le dăm putem să nu ajungem în acele situații stânjenitoare. Dacă ne comportăm cu profesionalism și nu acceptăm glumele nesărate sau alte comentarii și avem limite profesionale, nu ajungem în situații stânjenitoare”
„Spre marele meu noroc nu m-am confruntat cu situații de hărțuire sau mai urâte, însă a existat o situație în care la o vizionare de apartament clientul cu care am mers mi-a făcut declarații cu aluzii sexuale. Însă nu am dat curs acelor aluzii și totul s-a calmat de la sine”
„Au fost mai multe situații. Cea mai recentă a fost atunci când un client m-a sunat pentru că ar dori să vadă un apartament, dar înainte să îl vadă, ar dori să meargă cu mine pe lângă bloc să vadă exact unde se află chit că eu i-am dat adresa exactă și i-am sugerat să se ducă singur, el locuind deja în zonă. I-am blocat numărul de telefon, apoi m-a sunat de pe un alt număr, cu aceeași problemă. Altă situație s-a întâmplat în vară, nu are legătură cu un proprietar sau un client, dar se întâmpla să merg către o vizionare când un individ a venit la mine, m-a apucat de sâni și a plecat. Țin să menționez că eram îmbrăcată decent, office”
„Am primit doar mesaje pe Messenger. Nimic îngrijorător”
„Nu m-am confruntat cu astfel de momente. Ce-i drept eu sunt mai impunătoare de fel și nu permit discuții care deviază de la subiectul imobiliare. Am primit complimente, aluzii cu privire la aspectul fizic, de exemplu – dacă știam că dumneavoastră sunteți agenta, veneam mai des la vizionări. Dar nimic ieșit din comun. Dacă s-ar întâmpla ceva, în primul rând mă apăr, apoi merg la Poliție/birou, indiferent cum ar afecta asta relația clientului cu biroul. Nu avem nevoie de astfel de clienți”
„Cred că experiențele de genul acesta apar la femei care se simt slabe sau transmit fără să vrea indicii cum că ar fi promiscue din dorința de a se face plăcute sau de a avea succes în domeniu. O femeie cu încredere în ea cred că are șanse foarte mici să devină victimă”
„Nu doresc să detaliez. Au trecut șase ani de atunci. Este vorba despre directorul de vânzări al unui mare dezvoltator”
„Nu m-am simțit niciodată vulnerabilă cu adevărat pentru că știam că trebuie să fiu profi și să mă poziționez corect. M-am simțit parcă ciudat la o prelistare când apartamentul era locuit, dar asta la începutul carierei, când nu știam multe despre domeniu și cunoștințele au sesizat că s-ar putea să fie periculos. A fost doar în mintea mea”
„M-am simțit vulnerabilă doar în sensul în care în anumite situații am avut mai puțină credibilitate sau putere de convingere față de un bărbat”
Toate mesajele au fost colectate sub protecția anonimatului și pot fi considerate a fi un prim pas în față pentru inițierea unui dialog deschis pe tema siguranței și vulnerabilității femeilor în imobiliare.
Vă mulțumim pentru implicare și profesionalism!
bine de știut
Am discutat până acum despre tipurile de situații dificile cu care se confruntă femeile în activitatea profesională din imobiliare. Dar ce e de făcut?
Aflăm de la specialiști detalii despre opțiunile legale pe care le au la dispoziție persoanele care se confruntă cu astfel de probleme, despre efectele psihologice pe care le au diverse tipuri de abuz și hărțuire asupra victimelor, dar și despre potențialele soluții care pot fi adoptate la nivel organizațional pentru a elimina pe viitor comportamentele necorespunzătoare.