Regatta: Locuințele de lux, 5% din totalul pieței imobiliare

Vânzările de locuinţe de lux au crescut spectaculos în ultimii cinci ani şi au ajuns să reprezinte 5% din totalul pieţei imobiliare, potrivit companiei de consultanță imobiliară Regatta Real Estate.

Eduard Uzunov RegattaRomânii cu venituri ridicate şi expaţii care conduc companii multinaţionale sunt principalii cumpărători. Circa 30% din proprietățile disponibile pentru vânzare pe segmentul de lux sunt listate la prețuri de peste un milion de euro, potrivit Regatta Real Estate Cea mai recentă tendință remarcată pe acest segment este dorința cumpărătorilor de a achiziționa proprietăți deja amenajate de arhitecți și designeri, pentru a se putea muta în noua locuință cât mai repede. De asemenea, în cazul proprietăților de patrimoniu și al clădirilor istorice, sunt căutate cele reconsolidate și renovate, în care detaliile și finisajele originale (parchet, lambriuri de lemn, șeminee, sobe, vitralii, uși, arcade decorate, grilaje de fier la ferestre și porți etc) sunt păstrate în stare cât mai bună. În timp ce clienții care achiziționează proprietăți în București sunt interesați fie de clădiri istorice, fie de clădiri moderne, dar situate în zonele centrale ale orașului, clienții care caută vile în afara Capitalei preferă proprietățile situate pe malul unuia din lacurile din jurul Bucureștiului. Preferatele clienților pe segmentul de lux sunt lacurile Snagov, Buftea și Mogoșoaia.

Aproape un sfert dintre cei interesaţi să cumpere proprietăţi de lux sunt interesaţi, în principal, să investească în ele pentru a le creşte valoarea şi pentru a le revinde ulterior cu un preţ semnificativ mai mare, în contextul în care piaţa imobilelor de lux se află pe un trend ascendent. ”Există investitori care cumpără, să zicem, cu 600.000 de euro o casă, mai investesc în ea 500.000 de euro şi reuşesc să o vândă cu aproape 2 milioane de euro”, explică Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate. Totodată, cel puţin pe segmentul imobilelor de lux, preţurile rămân semnificativ mai mici decât în 2008. Astfel, în zona Primăverii, preţurile terenurilor variază între 2.000 şi 4.000 de euro pe metrul pătrat, iar apartamentele se vând cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro metrul pătrat. ”În 2008, preţurile apartamentelor porneau de la circa 5.000 de euro metrul pătrat şi ajungeau la 8.000 de euro”, precizează Uzunov. Astfel, preţul unui apartament situat în zona Primăverii porneşte în prezent, de regulă, de la 200.000 de euro.

Regatta Real Estate a avut anul trecut o cifră de afaceri de un milion de euro, iar pentru anul acesta compania estimează o creștere de 50%, până la 1,5 milioane de euro.