Light Dark

Regatta Real Estate, companie de consultanță imobiliară cu capital românesc, are în portofoliu clădiri care au apartinut unor personaje celebre ale istoriei naționale.

Printre proprietățile din portofoliul Regatta se numără ViIa Vintilă Brătianu, locul în care România a semnat Convenția prin care și-a dat acordul de a participa în Primul Război Mondial alături de Antanta sau Vila Edgar Mavrocordat, fostul sediu al Ambasadei SUA.

Vila Vintilă Brătianu, situată în zona Grădina Icoanei, este una din cele mai sobre și impunătoare construcții din București. Realizată de arhitectul Petre Antonescu, vila a fost construită pentru a fi reședința lui Vintilă Brătianu, fiul omului politic Ion C. Brătianu.

Parterul cuprinde: hol central, birou, bibliotecă, salon, salonaș, și se continuă cu corpul secundar, dedicat spațiilor de servicii: bucătărie, oficiu, spălătorie, anexe. Cu o suprafață de circa 1.700 mp, vila păstrează și acum o sobrietate demnă de istoria la care a fost martoră. Ornamentată cu lambriuri și plafoane de lemn, arcade decorate cu lemn sculptat, parchet de lemn masiv, candelabre de alamă, vitralii originale, ochiuri de geam sablat, șemineu, corpuri de mobilier originale care au supraviețuit trecerii timpului, vila are silueta unui conac fortificat din secolul al VIII-lea din Țara Românească. Imobilul a fost recent restaurat de arhitecta Cristina Woinaroski, autoarea cărții “Lotizarea și Parcul Ioanid”.

Vintilă Brătianu a succedat fratelui sau Ionel Brătianu la conducerea Partidului Național-Liberal, a fost Ministru de Finanțe în 1916-1917 și 1922-1926 și președinte al Consiliului de Miniștri în 1927-1928. În perioada 1907-1910, Vintilă Brătianu a fost primarul general al Capitalei și poate fi considerat unul dintre autorii morali ai proiectul de parcelare a fostei Grădini Ioanid, unde pe unul din loturi și-a ridicat propria casă.

 Reședința se compune dintr-un corp principal și un corp secundar ce comunică între ele, ambele alcătuite din: subsol, parter, etaj, mansardă și pod. Subsolul este destinat spațiilor tehnice și depozitării, accesul făcându-se atît din interior cît și din exteriorul casei. Reședința se compune dintr-un corp principal și un corp secundar ce comunică între ele, ambele alcătuite din: subsol, parter, etaj, mansardă și pod. Subsolul este destinat spațiilor tehnice și depozitării, accesul făcându-se atît din interior cît și din exteriorul casei. Parterul cuprinde: hol central, birou, bibliotecă, salon și se continuă cu corpul secundar, dedicat spațiilor de servicii: bucătărie, oficiu, spălătorie, anexe. Etajul este alcătuit din: dormitoare, băi, garderobe. La mansardă se găsesc alte dormitoare și un spațiu deschis. Vila este prevăzută cu o scară principală centrală ce permite comunicarea între parter și etaj și o scară secundară, ce face legătură între toate nivelurile.

Ambasada SUAVila Edgar Mavrocordat, situată în zona Intercontinental, a găzduit timp de mulți ani sediul Ambasadei SUA la București, fiind probabil una din cele mai cunoscute vile din Capitală. Vila are 49 de camere, dispuse pe o suprafață de 2.500 mp și a fost construită în anul 1936.

Edgar Mavrocordat, diplomat român, a fost reprezentantul României la Viena în perioada 1911-1916. El descindea din ramura moldoveană nobilă a familiei Mavrocordatilor, fiind strănepotul lui Constantin Mavrocordat (1711-1769), domnitor regent în mai multe rânduri în Țările Române.

Edgar Mavrocordat a fost diplomatul român care în cadrul unei audiențe speciale solicitate Ministerului de Externe Austro-Ungar, a înmânat în seara zilei de 27 august 1916 nota prin care România declara formal razboi Imperiului Austro-Ungar, pentru „infaptuirea unității sale nationale”. Nota a fost primită de secretarul de serviciu la Ministerul de Externe, deoarece ministrul de externe austro-ungar, Stephan Burian, lipsea.

Celebrele reședințe fac parte din portofoliul de proprietăți speciale pe care le promovează Regatta Real Estate, care activează pe segmentul rezidențial de lux, sector al pieței rezidențiale care a fost cel mai puțin afectat de criză, potrivt reprezentanrilor companiei. Dacă pe celelalte segmente prețurile medii de tranzacționare sunt mai mici cu circa 50-60% comparativ cu anii 2007-2008, pe nișa de lux, prețurile medii de vânzare au scăzut cu aproximativ 30%.

„Luxul înseamnă exclusivitate și unicitate. O locuință amplasată într-o locație unică va avea întotdeauna un preț mai mare, exact așa cum se întâmplă și în cazul unei opere de artă – pentru că nu există două la fel!“, spune Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

Regatta Real Estate este, potrivit reprezentanților săi, prezentă în topul celor mai scumpe locuințe vândute în 2015, cu două proprietăți. Una este situată în zona Cotroceni, are o suprafață de 900 de metri pătrați, teren de 700 de metri pătrați și a fost vândută anul trecut pentru suma de 1,3 milioane euro. Cealaltă este situată în zona Kiseleff, are o suprafață de 350 de metri pătrați, teren de 700 de emtri pătrați și a fost vândută pentru o sumă similară – 1,3 milioane euro.