Light Dark

La nivelul anului 2018, stocul de birouri din patru mari orașe ale țării se situează, cumulat, la un nivel dublu față de 2013. După București, cea mai mare piață regională rămâne Cluj-Napoca.

The Office 2018 un an prolific pentru piata de birouri din marile orase

Potrivit studiului Office Market Regional Cities, realizat recent de compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox, anul 2018 se prefigurează a fi cel mai prolific (de până acum) pentru piața de birouri din patru mari centre regionale ale țării. Astfel, volumul de spații office (de clasa A și B) finalizate în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov este estimat să ajungă la circa 122.000 de metri pătrați până la finele acestui an.

Plus la livrări în 2019

Consultanții companiei apreciază că acest ritm de dezvoltare se va accelera în 2019, când în aceste orașe sunt anunțate spre livrare proiecte cu o suprafață cumulată de circa 190.000 de metri pătrați, aceste piețe apropiindu-se astfel de pragul de un milion de un milion de metri pătrați. Spre comparație, tot la finalul anului 2019 se estimează că stocul de birouri din Capitală va atinge nivelul de trei milioane de metri pătrați.

„Observăm că piața de birouri din marile centre regionale continuă să se dezvolte, fiind alimentată de energia și competențele celor peste 180.000 de studenți din aceste orașe. Uitându-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timișoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iași și The Office (foto) în Cluj. În ultimul an, Timișoara a revenit în prim-plan, prin proiecte precum Openville, ISHO și Vox Technology Park, în timp ce, la Brașov, proiectul Coresi continuă să se extindă, urmând ca în 2019 să intre în piață și clădirile dezvoltate de AFI Europe. Cu rate ale șomajului cuprinse între 0,9% în Timiș și 3,6% în Iași, cea mai mare provocare a dezvoltatorilor și a ocupanților de birouri se anunță a fi recrutarea și retenția talentelor, astfel că accesibilitatea, proximitatea față de centrele de interes (facultăți, restaurante, zone de entertainment etc.) și dotările tehnice vor face diferența între proiecte.”

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Timișoara, pe următorul loc după Cluj-Napoca

Datele Cushman & Wakefield Echinox arată că stocul de birouri (de clasa A și B) din cele patru mari centre regionale menționate s-a dublat în ultimii cinci ani, situându-se, la finele primului semestru din 2018, la 780.000 de metri pătrați. Acest nivel marchează un avans de 12% (un plus de 87.000 de metri pătrați) față de perioada similară a anului precedent. În momentul de față, cea mai mare piață regională rămâne Cluj-Napoca, cu un stoc de 282.000 de metri pătrați, în timp ce pe poziția a doua a urcat Timișoara, cu 213.000 de metri pătrați – după un volum de livrări de aproape 70.000 de metri pătrați în ultimele 12 luni. Stocul de birouri moderne din Iași a rămas stabil, la circa 180.000 de metri pătrați, în timp ce Brașovul a ajuns la 103.000 de metri pătrați.

Birourile, „legate” de centre comerciale

Chiriile pentru spațiile din clădirile de clasă A variază între 11 –13 euro pe metru pătrat pe lună în Brașov și ajung la 13,5–15 euro pe metru pătrat pe lună în Cluj, în timp ce taxa cu serviciile variază între 2–3,5 euro pe metru pătrat pe lună, în funcție de specificul fiecărei clădiri. Reprezentanții companiei remarcă faptul că aproximativ un sfert din spațiile de birouri existente în aceste orașe sunt amplasate în imediata vecinătate a centrelor comerciale dominante, astfel încât angajații să aibă acces la o gamă largă de opțiuni pentru masa de prânz, dar și la magazine, servicii și activități pentru petrecerea timpului liber după încheierea programului.