Light Dark

Piața închirierilor de apartamente în regim hotelier a evoluat spectaculos în București în perioada post-pandemică. Doar pe parcursul anului trecut, acest sector a generat venituri de 41,3 milioane de euro, aproape dublul sumei din 2019. Venit lunar obținut pe proprietate a fost de 875 euro, conform raportului Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate.

Numărul listărilor este însă mai mic decât în 2019, cea mai mare parte a veniturilor provenind dintr-o creștere cu peste 60% a tarifului mediu zilnic, până la 62 de euro.

“Dacă în 2022 creșterea cererii pentru astfel de proprietăți s-a datorat în mare parte fluxului de refugiați ucraineni, în 2023 s-a revenit la condițiile obișnuite de piață, majoritatea oaspeților cazându-se în scop de agrement și de afaceri, pe măsură ce refugiații rămași au găsit opțiuni de cazare pe termen lung.”, spune Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate.

O schimbare s-a putut observa în ultimii ani și în localizarea apartamentelor care pot fi închiriate în regim hotelier. Dacă inițial acestea erau concentrate, în principal, în centrul orașului, acum există o disponibilitate echilibrată de unități de cazare pe termen scurt în toate zonele din București.

În prima jumătate a acestui an au existat, în medie, 4.550 de listări și s-au generat venituri de aproximativ 24 de milioane de euro. Este de așteptat, astfel, ca sectorul închirierilor în regim hotelier să depășească în Capitală nivelul anului precedent cu peste 25%.

Cele mai bune piețe locale pentru închirierea în regim hotelier

Închirierile în regim hotelier nu sunt profitabile doar în București, ci și în Brașov, Constanța și Cluj-Napoca.

“Brașovul chiar depășește ușor Capitala în ceea ce privește performanța, cu un venit mediu anual de 10.923 euro pe proprietate. Acest lucru demonstrează că și alte orașe din România prosperă pe piața închirierilor în regim hotelier, oferind oportunități considerabile pentru proprietari și investitori”, a explicat Timofte.

Cu un venit anual total de 9,3 milioane euro în 2023, performanța închirierilor în regim hotelier din Cluj-Napoca este parțial influențată de faptul că orașul găzduiește două dintre cele mai mari festivaluri din România, Electric Castle și Untold. În lunile iulie și august, când se desfășoară aceste evenimente, sunt listate pentru închiriere cele mai multe proprietăți, înregistrându-se cele mai ridicate tarife.

La polul opus, orașe regionale precum Iași și Timișoara sunt încă emergente pe piața închirierilor în regim hotelier și oferă mai puține proprietăți disponibile și, implicit, și o cerere scăzută.