Light Dark

Cumpărătorii care achiziționează locuințe cu cash, fără a recurge la un împrumut bancar, rămân într-o pondere semnificativă în București, potrivit unei analize Fortim Trusted Advisors.

În prima jumătate a acestui an s-au tranzacționat 23.861 de apartamente și case în București, 53% din acestea fiind cumpărate prin credit ipotecar și 47% cu cash, conform reprezentanților companiei de consultanță imobiliară membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

“În continuare, 47% dintre tranzacțiile cu locuințe în București-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există o disponibilitate mare pentru investiții în locuințe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din București, care beneficiază de cea mai matură piață a închirierilor”, a declarat Costin Nistor, Managing Director Fortim Trusted Advisors.

Luna iunie a confirmat trendul ascendent al pieței achizițiilor de locuințe în București. S-au tranzacíonat 3.862 de locuințe, în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut și cu 14% comparativ cu mai 2024.

“Piața imobiliară primește un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creșterea numărului de tranzacții în București, cu 26% în luna iunie 2024 față de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referință de către BNR este a doua veste bună, care va da și mai multă încrederea potențialilor cumpărători și va crește interesul pentru cumpărarea de locuințe în perioada următoare”, a declarat și George Călin, Residential Manager Fortim Trusted Advisors.

În prima jumătate a acestui an s-au înregistrat în Capitală 12.848 de ipoteci, în creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut. Doar luna trecută s-au încheiat 2.119 ipoteci, în creștere cu 42% față de iunie 2023.