În România există în prezent în jur de 40 de milioane de imobile (terenuri și clădiri), înregistrate în procent de sub 20% în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară.
Un număr de 7.471.153 de imobile (clădiri și terenuri), sunt înregistrate, în prezent, în Sistemul Informatic Integrat de Cadastru și Carte Funciară – eTerra, potrivit datelor făcute publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Acest număr reprezintă 18,68% din totalul estimat de 40 de milioane de imobile existent la nivel național.
Mediul urban, cu un total de opt milioane de imobile, stă mult mai bine, din punct de vedere al procentului imobilelor înregistrate în eTerra, decât cel rural,cu un total de 32 de milioane de imobile. Astfel, 45,53% din imobilele din mediul urban sunt înregistrate în Sistemul Informatic Integrat de Cadastru și Carte Funciară, în vreme ce procentul din mediul rural este de doar 12%. Ca număr de imobile înregistrate, valorile sunt apropiate: 3.642.413 în mediul urban și 3.828.740 în mediul urban.
”Obiectivul principal al programului național de cadastru și carte funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile și clădirile din România, inclusiv apartamentele, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Odată atins acest obiectiv, se revitalizează piața imobiliară din România, se dezvoltă creditul agricol și creditul ipotecar, se dezvoltă toate tranzacțiile care au ca obiect vânzarea și cumpărarea de imobile”, spune Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Printre beneficiile înregistrării în eTerra se numără, potrivit reprezentanților MDRAP, dezvoltarea pieței creditului ipotecar, creșterea siguranței circuitului civil al proprietăților, finalizarea procesului de restituire a proprietăților la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT), înregistrarea imobilelor deținute fără acte, diminuarea costurilor tranzacțiilor imobiliare, reducerea termenelor pentru cererile de carte funciară și plan cadastral și facilitarea tranzacționării imobilelor – toate acestea foarte importante pentru agenții și brokerii imobiliari.
Programul va fi finanţat din trei surse: două surse principale – veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru, în cuantum de peste patru miliarde de lei (aproximativ 900 de milioane de euro) și fonduri externe rambursate prin programul operaţional regional în cuantum de peste 300 milioane euro. În situaţiile în care instituțiile administrativ teritoriale vor dori să participe cu cofinanţare sau cu fonduri din bugetele locale, şi aceasta va putea fi o sursă de finanţare a programului. În perioada 2015-2023, MDRAP își propune înregistrarea sistematică a 3.181 de unități administrativ-teritoriale, pentru anul 2015 fiind prevăzute 144 de UAT-uri.