Light Dark

Am stat de vorbă cu Răzvan Muntean, general manager Imopedia.ro, despre Ziua Agentului Imobiliar, care va avea loc în acest an pe 12 mai.

razvan muntean 1_640x960Când îl întrebi cum s-a născut Ziua Agentului Imobiliar (ZAI), Răzvan Muntean vorbește despre experiența post-boom a agentului imobiliar. ”ZAI a venit într-un moment în care agentul imobiliar era pus la zid, alături de bănci, pentru ce s-a întâmplat după boom. Imaginea agentului imobiliar a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, în 2009-2010, astfel că el a început să se gândească că este momentul să schimbe ceva”, spune el.

Răzvan Muntean a observat că, în debutul acestei dorințe de schimbare, agenții își puneau tot mai des întrebări despre cum pot să se profesionalizeze, unde pot să se instruiască, care este următorul nivel. ”În acel moment, când am observat că există acea dorință, am zis să venim cu un eveniment care are două conotații: una este cea de a arăta că în piață există agenți imobiliari pe care te poți baza, însă care nu sunt cunoscuți și alta este de a atrage atenția oamenilor că există o breaslă care vrea să se schimbe”, explică Răzvan Muntean. ”Este vorba și de o recunoaștere a meseriei lor, dar și de o responsabilizare a lor ca agenți”.

Atunci, în 2010, a fost declicul la nivel profesional, spune Răzvan Muntean, în momentul în care cei care au participat la ZAI în acel an l-au cunoscut pe Christian Nowotny, care, la acel moment, activa de 21 de ani în real estate și avea un portofoliu de vânzări de peste 250 de milioane de euro, cu o cifră de afaceri a agenției sale din Viena de peste un milion de euro. ”În momentul în care l-au văzut pe Nowotny, au spus «Wow». Am primit foarte multe cereri de a repeta experiența, așa că l-am mai invitat odată, în noiembrie, pentru încă două zile de curs intens și sala a fost arhiplină”, povestește Răzvan Muntean.

De atunci, ZAI a avut loc în fiecare an, în jurul a trei concepte: dezvoltarea profesională, dezvoltarea personală și divertismentul. Acestea sunt și conceptele de bază a ediției din acest an, care are loc pe 12 mai. ”În fiecare an, am încercat să ieșim un pic din tiparul ediției precedente și să aducem ceva nou. Anul acesta, ideea este să ieși un pic din carapacea ta și să încerci să faci lucrurile cu plăcere. Atâta timp cât nu te duci la job cu ideea că-ți omori timpul de la 9 la 6, atunci începi să-ți dezvolți și creativitatea, să te bucuri de viață și lași în urma ta o grămadă de lucruri bune”, spune Răzvan Muntean.

ZAI 2015 va avea patru sesiuni. ”Andi Moisescu va deschide balul cu explicarea acestui concept – work less, play more –, vom discuta apoi pe parte profesională cu Petre Bica, după care Andy Szekely va intra în elemente de leadership pe baza interacțiunii pe care a avut-o până acum cu agenții imobiliari și în final ne jucăm cu Cătălin Oprișan. E un fel de sărbătoare a agentului imobiliar și a pieței imobiliare”, conchide Răzvan Muntean.