Light Dark

Profesionalizarea breslei imobiliare este un subiect despre care cei care-și desfășoară activitatea în acest domeniu aud an de an. De mai bine de două decenii, inițiative care își propuneau să facă ordine în imobiliarele românești au apărut și au dispărut din peisajul legislativ ca o veritabilă “Fată Morgana”. Acum, cele mai puternice organizații ale agenților imobiliari și unii dintre liderii pieței de profil și-au unit forțele pentru a susține un proiect de lege care, dacă va trece de Parlament, va schimba, cu adevărat, fața pieței.

Propunerea legislativă a ajuns, în luna martie, pe masa Senatului, iar dacă va intra în vigoare are inclusiv potențialul de a dubla numărului de consultanți imobiliari în România în următorii cinci ani, sunt de părere reprezentanții celei mai mari rețele de agenții imobiliare din țară (RE/MAX) care sunt implicați, la rândul lor, în susținerea proiectului. Practic, circa 20.000 de specialiști ar ajunge să-și desfășoare activitatea în domeniu. Aceasta este însă doar o estimare pentru că, la ora actuală, nimeni nu știe cu adevărat care este numărul efectiv de persoane care se recomandă în fața chiriașilor, cumpărătorilor sau proprietarilor pregătiți să vândă ca fiind agenți, brokeri sau consultanți imobiliari.

Cum ar putea arăta job-urile din imobiliare

Proiectul pus în dezbatere la Senat propune introducerea titlului profesional de intermediar imobiliar, care poate fi agent sau broker în cazul persoanelor fizice, respectiv agenție imobiliară în cazul persoanelor juridice.

Poți activa ca agent imobiliar în cazul în care ai absolvit o formă de învățământ secundar superior și un curs de calificare pentru această meserie. Cursul de calificare va avea o durată de cel puțin 1.080 de ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 360 de ore trebuie să constea în pregătire teoretică și cel puțin 720 de ore în pregătire practică. La finalizarea cursului trebuie să dai un examen pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar.

Înscrierea în Registrul Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII) este, de asemenea, obligatorie. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va fi cea responsabilă de întocmirea, actualizarea și publicarea RENII, în format electronic. Primul RENII va fi întocmit în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar primul examen pentru intrarea în profesia de intermediar imobiliar va fi organizat de ANCPI în termen de cel mult trei luni de la data publicării primului RENII.

În plus, trebuie să ai o poliță de asigurare de răspundere profesională și să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care nu a intervenit reabilitarea.

În schimb, un broker imobiliar va fi un absolvent al unei forme de învățământ superior (licență sau nivel echivalent). Ca și în cazul agentului, brokerul va fi obligat să parcurgă un curs de specializare, dar acesta va fi mult mai scurt. Discutăm despre cel puțin 180 de ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 60 de ore trebuie să constea în pregătire teoretică și cel puțin 120 în pregătire practică. Tot în baza unui examen, la finalizarea cursului primești un certificat de absolvire.

Și de această dată înscrierea în RENII este obligatorie, la fel și asigurarea de răspundere profesională. Poți fi broker imobiliar doar dacă nu ai fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni, pentru care nu a intervenit reabilitarea.

“Brokerul poate lucra individual sau poate fi responsabil pentru tot, de la conducerea agenției la coordonarea agenților. Comisionul este încasat de broker, el este responsabil de tot contractul, are drepturi și obligații în relația cu clientul. Agentul este plătit de broker pentru munca pe care o prestează acesta pentru el”, ne-a explicat Igor Postovanu, unul dintre cei implicați în susținerea proiectului de lege.

“Cred că legea va aduce multe lucruri pozitive și o profesionalizare a pieței, ceea ce a lipsit în ultimii 30 de ani. Aceasta are o componentă puternică de protecție a consumatorului”, a mai adăugat el.

Sancțiuni de până 75.000 de lei și răspundere penală

Dacă noua lege va intra în vigoare, intermediarii imobiliari ar putea să răspundă disciplinar, administrativ, civil, dar și penal în desfășurarea activității lor. Amenzi cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei vor fi date în cazul în care o agenție imobiliară desfășoară activități ce presupun interacțiunea cu clientul prin intermediul unei persoane care nu are calitatea de intermediar imobiliar autorizat înscris în RENII sau dacă un intermediar își încalcă obligațiile față de client.

Nerespectarea obligației intermediarului exclusiv de a coopera cu alți intermediari imobiliari sau încheierea unui contract de intermediere imobiliară cu o persoană în absența prezentării dovezilor legale privind dreptul asupra imobilului se sancționează cu amenzi similare.

Dacă lucrezi fără să ai un contract scris semnat cu clientul, amenda poate ajunge la 75.000 de lei, la fel și în cazul în care activezi fără a fi înscris în RENII. În funcție de gravitatea abaterilor, se poate ajunge inclusiv la retragerea calității de intermediar imobiliar. Lista completă a sancțiunilor propuse poate fi consultată AICI, în forma actuală a proiectului de lege.