Climatul urbanistic incert și blocajele administrative au dus la scăderea contribuției construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului în București. Mai mult, Capitala are o contribuție în scădere la formarea PIB-ului la nivel național, ajungând anul trecut la minimul ultimului deceniu, conform unei analize realizate de Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI).
Contribuția sectorului construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului în București este sub media națională, aceasta situându-se la 12,8% anul trecut. În același timp, contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național a atins pragul de 29,4% față de 37% în 2019.
Pierderile veniturilor fiscale înregistrate în această perioadă rezultă într-o scădere semnificativă a încasărilor la buget. Acestea sunt estimate la 18 miliarde de lei pentru perioada 2023-2026, în condițiile în care estimările din ultimii doi ani (2,8 miliarde lei), aproape că s-au concretizat (2,4 miliarde lei). “Impactul este major, având în vedere dimensiunea bugetului public aprobat pentru PMB de 11,6 miliarde de lei în 2023”, subliniază reprezentanții AREI.
Pierderea totală de valoare adăugată în economie ar putea atinge, în următorii patru ani, 61 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o medie anuală de 1% din PIB-ul României și 3% din PIB-ul Bucureștiului.
Diminuarea mult mai accelerată a volumului de construcții în București, comparativ cu restul țării, este vizibilă și prin reducerea semnificativă a numărului de autorizații de construire emise pentru clădiri noi. Scăderea cu 10% a numărului de locuințe finalizate în Capitală în ultimii doi ani se va intensifica și mai mult în anii următori, explică reprezentanții AREI.
Este esențială, în opinia lor, adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor și accelerarea procesului de elaborare a Planului Urbanistic General al Municipiului București.