Ce se întâmplă cu IRCC în iulie 2023. Cum vor evolua creditele pentru români?

Rata anuală a inflației își va continua trendul descendent în următoarele luni, potrivit informațiilor publicate de BNR. În continuare, BNR menține dobânda de politică monetară la 7% pe an.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de săptămâna trecută a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, precum şi menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an. De asemenea, BNR a menţinut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.

Cu toate că în următoarele luni BNR estimează că rata anuală a inflației își va continua trendul descendent, totuși există și incertitudini ca urmare a războiului din Ucraina, reducerea livrărilor de petrol anunțată de OPEC și măsurile privind reducerea adaosului comercial la alimentele de bază, anunță BNR. “Rata anuală a inflației și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II, coborând de la 14,53 la sută în martie, la 10,64 la sută în mai, în linie cu previziunile, în principal ca efect al accentuării trendului descendent al dinamicilor prețurilor energiei și combustibililor, sub impactul unor efecte de bază, al diminuării cotației țițeiului și al schemelor de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze naturale,” se arată în informațiile publicate pe site-ul BNR.

Ce se întâmplă cu creditele ipotecare?

În ceea ce privește calcularea ratelor creditelor, este important de știut că valoarea Indicelui de referință a creditelor consumatorilor (IRCC) a scăzut la valoarea de 5,94% pe an, față de valoarea de 5,98% din al doilea trimestru. Totuși, cu toate că vorbim despre o scădere a  IRCC, este clar că ratele rămân încă mari. “Scăderea Q2-Q3 este irelevantă, doar 0.04%, astfel IRCC a coborât de la data de întâi iulie (01.07) de la 5.98% la 5.94%. De asemenea, știm că la data de 01.10 acesta va crește cu 0.02%, ajungând la 5.96%, deci lucrurile nu se schimbă prea mult. Totuși, este o situație pe care o anticipam, în sensul că ne așteptam ca revenirea la costuri mici să fie lentă, iar optimismul este dat mai mult de menținerea dobânzilor de referință, scăderea inflației și dispariția trendului crescător la indicatori,” subliniază Doru Iliescu Co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro.

Începând cu data de 1 aprilie a intrat în vigoare noul IRCC, de 5,98%, la care dacă se adaugă o marjă de profit a băncii, care se situează între 2.2%- 2.5%, rezultă dobânzi variabile de la 8.18%.

Cu cât au crescut ratele românilor care și-au achiziționat locuințe cu credite. Iată calculul:

O simulare de credit pentru o locuință de 100.000 de euro (500.000 ron), cu un avans de 15%, pentru o locuință creditată pe o perioadă de 30 de ani, achiziționată în anul 2023, cu un IRCC de 5,94, la care dacă se adaugă o marjă de profit a băncii de 2,1, rezultă o rată de 3682.77 de lei.

În timp ce aceeași simulare de credit pentru o locuință de 100.000 de euro (500.000 ron), cu un avans de 15%, pentru o locuință creditată pe o perioadă de 30 de ani, achiziționată în anul 2022, cu un IRCC de 2,65, la care dacă se adaugă o marjă de profit a băncii de 2,1, rezultă o rată de 2608.24 de lei.

Din datele analizate, specialiștii financiari anticipează că IRCC va începe să scadă în continuare, însă cele mai mari scăderi vor fi semnificative de abia în a doua jumătate a anului viitor.

“Considerăm că este în interesul pieței să comunicăm optimist, cu accent pe detaliile pozitive, dar este cert în același timp că nu vom avea valori <2% la IRCC decât, cel mai devreme în a doua jumătate a lui 2025,” susține Doru Iliescu.

Rata dobânzii de politică monetară şi ratele facilităţilor permanente

Sursă BNR

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 august 2023.

Precizări metodologice

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR. Actualmente, acestea sunt operaţiunile repo pe termen de o săptămână, derulate prin licitaţie la rată fixă de dobândă.

Ratele dobânzilor aferente facilităţilor permanente acordate de către BNR (facilitatea de depozit şi facilitatea de credit) formează un coridor simetric în raport cu rata dobânzii de politică monetară.

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])