Light Dark

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de lege menit că aducă o serie de măsuri noi fiscal-bugetare. Documentul include modificări cu privire la aplicarea cotei reduse de TVA în cazul locuințelor.

Se propune, astfel, creșterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau la comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Cota redusă TVA de 9% se aplică doar în cazul în care locuințele, în momentul livrării, pot fi locuinte ca atare, mai exact îndeplinesc cumulativ condițiile de mai jos.

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
  • acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar
  • finisajele exterioare includ cel puțin – acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
  • finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

În cazul în care până la sfârșitul anului 2023 au fost încheiate acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe, atunci se va aplica cota TVA 5% pentru locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv cea a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA.

O persoană poate cumpăra pe parcursul anului viitor, în mod individual sau în comun cu alte persoane fizice, o singură locuință cu cotă redusă de TVA, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finanțelor.

În cazul în care condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite, se aplică o cotă standard de TVA de 19%.