Light Dark

Analiza Comparativă de Piață (ACP) este un instrument care înseamnă, pentru brokerii imobiliari, economie de timp, bani și, foarte important, posibilitatea de a se poziționa ca profesionist în fața clientului.

Dorel NitaAnaliza Comparativă de Piață (ACP), unealtă lansată recent și dezvoltată de Imobiliare.ro în parteneriat cu platforma Analize Imobiliare, a ajuns deja în portofoliul a 150 de agenţii imobiliare. ”Agenții imobiliari pot în sfârșit să facă pentru clienții vânzători sau cumpărători analize de piață profesionale extrem de simplu. Agenții, folosind acest instrument, pot aduce plusul de valoare și de încredere, atât de necesar astăzi în piața imobiliară. ACP este puternic prin baza de date națională și capabilitățile avansate de analiză. Mai mult decât un instrument de negociere a prețului, Analiza Comparativă de Piață reprezintă cartea de vizită a agentului imobiliar în România”, spune Dorel Niță (foto stânga), econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare.

În ultimele două luni, peste 170 de brokeri – în principal din București, Cluj, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța – au utilizat aplicația. Am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia, pentru a afla cât de mult îi ajută ACP în activitatea lor profesională cotidiană.

”Sunt și evaluator ANEVAR și cunosc puterea unei analize comparative de piață ca unealtă în mâna unui agent imobiliar”, spune Iulian Niculae, owner Victoria Consult. ” Am întocmit manual astfel de analize timp de mulți ani, timpul acordat fiecăreia dintre ele fiind de ordinul orelor, chiar și o zi întreagă la cele mai laborioase. În acest moment, alegând judicios comparabilele, pot obține în cinci minute ceea ce altădată îmi lua ore bune!”.

Iulian NiculaeConcret, ce a obținut Iulian Niculae (foto stânga) în urma folosirii ACP? ”Am utilizat aplicația de câteva ori, atât pentru zona mea de acțiune, cât și pentru alte cartiere, unde nu cunoșteam bine piața. De pildă, am efectuat analize în zona Băneasa, pentru a determina prețul de piață al apartamentelor din acea zonă, în vederea stabilirii rentabilității achiziției unui teren în scopul
dezvoltarii unui bloc. Am pus la dispoziția investitorului date relevante, ce-l pot ajuta în luarea unei decizii corecte”, explică owner-ul Victoria Consult.

Cuvântul ”corect” este folosit și de către Crina Vișan, associated broker în cadrul Coldwell Banker Banu Manta, atunci când vorbește despre cum o ajută ACP în activitatea sa profesională: ”ACP m-a ajutat să obțin prețuri de promovare corecte, la evaluarea proprietăților noi ieșite pe piață. L-am folosit, de exemplu, la un apartament de trei camere în zona Chibrit și am obtinut modificarea de la prețul de 65.000 de euro, dorit inițial de proprietar, la 54.900 de euro, preț relativ de piață”.

În opinia lui Iulian Niculae, ACP este de mare ajutor brokerilor imobiliari. ”Atunci când  iei în portofoliu o proprietate, hotărăști să investești bani, timp și energie în această ofertă,  iar greșeala principală este să iei în «barca» ta o proprietate supraapreciată. Dacă faci această greșeală, nu ești eficient și nici nu aduci valoare în ochii proprietarului.”